Международен фестивал на пясъчни скулптури, Русе

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ПЯСЪЧНИ СКУЛПТУРИ СЕ ПРОВЕЖДА В РУСЕ

Първото издание на Международен фестивал на пясъчни скулптури "Русе '2015" се провежда в Русе. Събитието се организира от Община Русе и Общинска Фондация „Русе - град на свободния дух".

Темата на фестивала е „Кино", свързана с първата кинопрожекция в България, която се е състояла в Русе и е една от онези 121 премиери, които го славят като град - новатор, град на първите неща.

През 2015 година Седмото изкуство става на 120 години. На 28 декември 1895 г. в „Гран кафе" в Париж братята Люмиер организират първата публична демонстрация на „движещи се фотографии" с помощта на кинематограф. Този ден се смята за рождена дата на Седмото изкуство и се отбелязва като Международен ден на киното. Само след година и два месеца братята Огюст и Луи-Жан Люмиер правят първата кинопрожекция у нас, на 27 февруари 1897 г. в бирарията на богатия търговец Марин Чолаков на улица „Княжеска" в Русе (в наши дни - сградата на „Кралска закуска").

Във фестивала участват 10 скулптори от 6 държави - България, Русия, Япония, Чехия, Литва, Латвия, Украйна. В композицията могат да се видят известни персонажи от филми - Индиана Джоунс, Мерилин Минро, Прометей, Тарас Булба, Бодигард, Чарли Чаплин и хлапето, Мария Антоанета, Уди Алън, Черна котка, бял котарак и естествено - първата кинолента.

Снимки: Николай Василев

Я