Откриха гроба на княз Боян Енравота

 Сензация в Плиска: Откриха гроба на княз Боян Енравота
 
Сензация в Плиска: Откриха гроба на княз Боян Енравота

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

При разкопките на Свещения кладенец в Голямата базилика в Плиска, в края на юни 2015 г. археологът проф. Павел Георгиев е открил, непосредствено под купола на кладенеца луксозен гроб, иззидан от тухли. Археологът предполага, че това е мартириумът на първия български мъченик за християнската вяра – княз Боян Енравота.

Проф. Георгиев обясни,  че става дума за символичен гроб, изграден съзнателно в десния кораб на Голямата базилика. "Не е същинска гробница, а купол, покриващ кладенец за свещена вода, който маркира по този начин събитието - екзекуцията на първия български християнски мъченик, извършена на това място още преди приемането на християнството в българското царство".

Княз Боян Енравота е син на кан Омуртаг и внук на кан Крум. В 832 г. след смъртта на баща си, той е трябвало да заеме престола на България. Но група велики боили се възпротивили под предлог, че той бил приел християнската вяра. При предприетото разследване княз Боян Енравота гордо заявил, че наистина е християнин и отказал да се отрече от Христос. Той бил осъден на смърт и посечен, както пише в хрониките „извън, но недалеч от крепостните стени ” в 832 г. Кан на България станал малолетният му брат Маламир, който починал млад в 837 г.

Престола заел третият брат Пресиан, който към 845 г. изградил малка църква-мартириум над Свещения кладенец – мястото на екзекуцията. Не случайно Голямата базилика е издигната точно тук, когато християнството било прието от цар Борис I. Този огромен храм, освен всичко друго, е трябвало да символизира победата на християнството над езичеството, а гробът на Свети Боян Енравота символично да крепи основите й.

"Отдавна проучваме кладенеца, открит през 1900-та година от Карел Шкорпил, и с последните разкрития очакванията ни се потвърждават", продължи проф. Георгиев. По думите му предстои детайлно изследване на подкуполното пространство.

Разкопките в Плиска са етап от програмата за реставрация на Майката на всички български църкви.