Кирил Николов - Дизела с нов рекорд по маршрута Ком - Емине

„СПОСОБНОСТТА ДА ПРЕВЪЗМОГНЕШ СЕБЕ СИ И ИНСТИНКТА СИ ЗА СЪМОСЪХРАНЕНИЕ – СИЛНО ЗАСИЛЕНО КАЧЕСТВО В КИРИЛ“ Наталия Величкова, треньор на Кирил Николов

Във Виваком Арт хол се проведе пресконференция по повод поставянето на зашеметяващия рекорд по маршрута Ком-Емине от Кирил Николов-Дизела. В рамките на 4 дни, 13 часа и 5 минути, Кирил избяга разстоянието от най-западната до най-източната точка на Стара Планина или общо 575 км.

На пресконференцията присъстваха журналисти както от спортни медии, така и от всекидневници. Истории за преживяното по време на бягането разказаха Кирил, неговият треньор Наталия Величкова и организаторът на събитието – Димитър Димитров. Николов с усмивка сподели, че тази година всичко се е случило точно както си го е представял – и организацията, и неговото движение по трасето. На въпроса кое е било най-страшното нещо по време на бягането, той посочи възможността да се появи травма, която да затрудни движението му. На същия въпрос Наталия Величкова като треньор каза, че най-тревожната мисъл за нея била да се наложи да вземе решение да прекрати начинанието. Последва питане какво е оптималното време за изминаването на маршрута Ком-Емине. Кирил отбеляза, че времето, за което той може да измине разстоянието не би се различавало много от сега поставеното. „С няколко часа по-малко, но не много повече от това, което сега успях да постигна“, допълни той.

Любопитство предизвика и менюто на Николов по време на бягането. Наталия Величкова обясни връзката между физическата умора, която поражда липса на апетит и нуждата точно в този момент организмът да получава нужните хранителни съставки. Това е причината тя и екипът да заложат на вкусни и любими на Кирил храни. Димитър допълни, че тази година Кирил не е приемал никакви енергийни гелове или напитки.

На въпроса дали предстоят подобни предизвикателства извън България, Димитър Димитров отговори, че се обмислят. За момента обаче, Кирил ще има на разположение 2-3 седмици, в които да се възстановява, като през това време ще участва и в подготовката на трасето на екстремното състезание XCo Adventure Cup. 

Партньори на проекта са мобилният оператор Vivaсom, автомобилната компания RenaultXCoSports Bulgaria, камери GoPro, магазини за спортна екипировка Basecamp, спортна екипировка Bryzos – новото име на добре познатите Siven, фирма Новаков Енерджи Консултинг, фирма ЕлектростартBitmap, Българска федерация по ориентиране. По трасето съдействие и подкрепа оказаха Национален парк „Централен Балкан“, НИМХ-БАН, РДГ Бургас. Основен медиен партньор e Нова Телевизия. Други медийни партньори на събитието: sportal.bgrunbg.netsee.bgpeika.bg360°.

За Кирил Николов - Дизела

Националният състезател по ориентиране и планинско бягане, Кирил Николов - Дизела, е роден през 1982 г. В момента той е най-добрият ориентировач и планински бегач на България. Изключителните му постижения включват:

- Европейски вицешампион по ориентиране за 2012 г.;

- 6-то място на световно първенство по ориентиране п рез 2012 г.;

- Първи места в най-големите щафети по ориентиране в света - Юкола и 10 Мила - с финландския му отбор "Калеван Расти" през 2010 и 2012 г.;

- Четири пъти 1-во място в екстремното комплексно състезание XCo Adveture Cup - през 2010, 2011, 2012, 2013 г.;

- 2-ро място на скоростното изкачване на Айфеловата кула през 2015 г.;

- 2-ро място на Olympus Marathon prez 2015 г.

Организацията на проекта и тази година бе поета от XCoSports България.