АКЦЕНТИ: Кукери и маски по TVTДа сънуваш празник (документален филм за културно-исторически туризъм)

– само по TVT в седмицата от 11 до 17 януари 2016 г., в понеделник от 17:00 и от 22:00 ч.; в четвъртък от 8:00 ч. и в събота от 13:00 ч.

 

„Още не сме чули звънтенето на чановете и хлопатарите... Но аз и ти, и той, и тя помним песента им. И маските също... Пъстрите маски, козята козина и тоя невъобразим грохот... От дните, когато цяло Пернишко празнува Сурва. А този празник местните хора го сънуват цяла година...” За всичко това и много повече от Фестивала на маскарадните и кукерски игри в Перник разказва филмът „Да сънуваш празник”. Неговият автор Симеон Мильов е един от най-добрите познавачи на кукерската традиция в Пернишко, понастоящем и директор на Историческия музей в Перник. Във филма се срещат различни гледни точки към феномена кукери в България – на един майстор, на няколко фотографи, на участници и наблюдатели.

 

 

Духът на Сурва (документален филм за селски туризъм и обичаи)

– само по TVT в неделя, 17 януари 2016 г.,  от 14:00, от 20:00 и от 23:00 ч.

 

На истинското празнуване на един от най-големите зимни празници ще ни нпарави свидетели новият филм на Телевизия Туризъм от поредицата за селски туризъм и обичаи „Духът на Сурва?.  Какво се случва на празника Сурва в Пернишко, когато тъпаните ще задумкат, звънците ще зазвънят, маските ще се раздвижат, човеците зад маските ще прогледнат на света другояче?... А на нас ще ни е топло, хубаво... И хората, които ще гонят злите сили, ще ни накарат да се почувстваме други – различни и много, много човеци... Защото е истниският пазник за хората от тоя край... Такъв ли е духът на Сурва, откъде идва, как набира сили и защо понякога някои хора го предпочитат пред празници като Коледа и Нова година? За всичко това – в новия филм на Симеон Мильов „Духът на Сурва”. Само по Телевизия Туризъм.