Стартира инициатива за опазване на традиционни овощни видове


 

Стартира инициатива за опазване на традиционни овощни видове

„Кулинарните тайни на природата“ трето издание

 

WWF, клуб „Приятели на Врачански Балкан” и верига заведения К-експрес започват кампанията „Кулинарните тайни на природата – 3“ за набиране на средства за възстановяване на изчезващите сортове български ябълкови дървета – „Петровка”, „Айвания” и „Бухавица”. Инициативата е част от усилията на WWF за опазване на биоразнообразието в съчетание с развитието на бизнес начинания. Кампанията ще продължи един месец във всички търговски обекти на К-експрес в София и страната.

Първите две издания на „Кулинарните тайни на природата“ бяха насочени към възстановяването на изчезваща селскостопанска порода, за да се подпомогне традиционният поминък и опазването на планинските пасища в района на природен парк „Врачански Балкан“. Тази година проектът алармира за ключов проблем в българското земеделие – изоставянето и намаляването на овощните градини и загубата на местни сортове. Партньорите обединяват усилия за събиране на средства за възстановяване на изчезващите сортове ябълки. Средствата ще се събират чрез продажба на ястия по традиционни рецепти от района на природен парк „Врачански Балкан” в търговските обекти на К-експрес в периода от 4 до 30 април. Някои от ястията, които могат да бъдат опитани по време на кампанията, са: врачанска лютика с пиле, пържена извара, лютика с боб, мачкани картофи по врачански. 10% от приходите от ястията със специален етикет „Кулинарните тайни на природата“ ще отидат за засаждането и развитието на моделна овощна градина със застрашени сортове на територията на природния парк.

През последните години както в България, така и в цяла Европа демографски и социални фактори водят до изоставяне на много от традиционните овощни градини, отглеждани в миналото по устойчив начин. Това намалява сортовото разнообразие и ни лишава от ценни видове овошки, представители на специфичен генофонд, споделя Райна Попова от WWF. „Целта ни е да се увеличи броят на овощните дръвчета от тези три типични за България застрашени видове – петровка, айвания и бухавица, и да се запази един традиционен поминък. Така опазваме дървесни видове – безценно богатство и част от екосистемата“, допълва Попова.

Адреси на търговските обекти на К-express, в които може да подпомогнете кампанията, ще откриете на www.k-express.bg. На сайта може да направите и онлайн поръчка за град София. Ястията по прецизирани рецепти могат да бъдат намерени в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Перник и Благоевград – в ресторантите на К-express в Бизнес парк „София” и The Mall, София и на кулинарните щандове с бранда К-express в Кауфланд и Халите.

Инициативата е част от проект „За Балкана и хората“, финансиран от правителството на Швейцария чрез фонда за реформи, свързани с гражданското общество.

Допълнителна информация

За сортовете:

„Петровка”, „Айвания” и „Бухавица” са български сортове, фигуриращи в списъка със застрашени сортове на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

„Петровка” е сорт ябълка с дребни, зелени и червени плодове, със специфичен аромат и сладко-кисел вкус. Зрее рано през лятото и се поднася на трапезата около Петровден (29 юни). „Айвания” и „Бухавица” са зимни сортове с период на узряване между средата и края на септември. Айванията е жълта на цвят, а Бухавицата – наситено червена. Тези ябълки са познати на поколения, но са на път да изчезнат от кварталния магазин и от трапезата ни.

За овощната градина:

В село Миланово, махала Старо село, в природен парк „Врачански Балкан”, се намира моделна градина, събрала стари сортове овощни дървета. Там се отглеждат  повече от 20 стари местни сорта ябълки, круши и дюли. За нейното поддържане и допълване се грижат представители на местната неправителствена организация Клуб „Приятели на Врачански Балкан”. Екосистемата, която те обгрижват, има нужда от много работа, за да запази генофонда на мястото. Със събраните от кампанията средства те ще купят още дръвчета от застрашени местни сортове, за да се разрастне градината и един ден да се превърне в генна банка за стари сортове. За градината са необходими и ограждения и поддръжка.

Клуб „Приятели на Врачански Балкан”

Клуб „Приятели на Врачански Балкан“ е неправителствена организация, която развива доброволчески дейности, благотворителни кампании и образователни турове на територията на природен парк „Врачански Балкан”.

WWF

Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата. Всички съобщения до медиите на български език може да прочетете на: http://wwf.bg/news_facts/

Верига заведения К-експрес (K-express)

К-експрес ЕООД е българска франчайз верига ресторанти на самообслужване, кулинарни магазини и щандове за бързо хранене с готвена храна. Заведенията К-експрес съчетават удобството на бързината с прясно приготвено и разнообразно меню. Първият К-експрес ресторант отваря врати през 2009 год. По-късно към К-експрес групата се присъединяват кулинарни щандове и кулинарни магазини. Повече информация за К-експрес: http://k-express.bg/