МЕЖДУНАРОДНО ИЗЛОЖЕНИЕ „КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ” – ВЕЛИКО ТЪРНОВО 2016

Представители на 50 български общини и гости от 13 държави представят дестинации, туристически атракции и услуги в тазгодишното издание на Международното изложение „Културен туризъм”. Форумът бе открит от Министъра на туризма на Република България Николина Ангелкова, която подчерта, че културно-историческият туризъм е водещ компонент в профила на страната ни като устойчива целогодишна дестинация.

Последните години бележат значителен ръст на пътуванията, провокирани от интереса към държавата ни като една от трите страни в света с най-голям брой паметници на цивилизацията, на своя територия. Културният туризъм вече изгради сериозен потенциал от добре социализирани и атрактивно представени забележителности. Министерството на туризма подкрепя усилията на общините, бизнеса и неправителствените организации за успешно популяризиране на страната ни чрез култура и история. Разработени са осем културно-исторически дестинации, които ресорното министерство подпомага със съвременни презентационни материали и интерактивни карти, които предстои да бъдат представени. Туристическият сектор се утвърждава като най-перспективния двигател на растежа, подчерта министър Ангелкова. Повече от 3 000 туристически атракции вече са вписани в он-лайн регистър на туристическите атракции, министерството работи и над създаването на регистър на фестивалите и културните събития, които привличат туристически интерес. В края на ноември 2016 г. страната ни, в партньорство със Световната организация по туризъм, ще бъде домакин на конгрес на древните цивилизации и модерните туристически дестинации, към който вече са проявили интерес представители от над 80 държави.

182 хиляди туристи са посетили Велико Търново през 2015 г. и данните бележат ръст от 5%, който оформя трайна тенденция в последните 10 години.

 „Преди 13 години, когато стартира изложението, самото понятие „културен туризъм” бе трудно за дефиниране и доста неясно като потенциал дори за самите професионалисти в туризма”, отбеляза при откриването на международния форум кметът на Община Велико Търново Даниел Панов. Изложението, което за 13-ти пореден път се провежда в старата столица, се утвърди като платформа за създаване на успешни модели за  развитието на съвременните туристически дестинации. И през тази година Международното изложение „Културен туризъм” представя постижения на науката, ефективни административни решения и добри делови практики.

Форумът ще продължи до 17 април 2016 г. и предлага освен богат избор на атрактивни туристически оферти, сериозни дискусии, срещи с творци и широки възможности за развитие на бизнес отношенията.

Програмата на изложението е публикувана в интернет:

www.velikoturnovo.info

www.culturaltourism.info

www.read-travel.eu