В Албена се провежда първият в България Дрон ФестПрез този празничен уикенд - на 7 и 8 май, ваканционно селище Албена е домакин и съорганизатор на първия по рода си в България Дрон Фест. Едни от най-добрите професионалисти и най-запалени ентусиасти в България ще обменят опит и техники на заснемане в дните на фестивала. Организаторите на събитието са предвидили две беседи на теми  „Техническа грамотност и стандартни и нестандартни похвати за заснемане“ и  „Дрон и виртуална реалност“, които биха били интересни дори на незапознати, но здравословно любопитни зрители. И през двата фестивални дни организаторите са подготвили много игри с дронове със състезателен елемент и са дали обещание за много забавление за участниците, награди за състезателите и рядко срещана възможност за зрителите да опитат напълно безплатно удоволствието от полет с дрон. Игрите и полетите за зрители ще се проведат на 7 май, събота, от 14 часа и на 8 май, неделя, от 10 часа,  на плаж Ганвие, ако разбира се, метеорологичната обстановка позволява.

Състезателен елемент от фестивала е и изготвяне на отборно въздушно видео на комплекс Албена. Най-добрият филм ще бъде отличен на церемонията по награждаване в неделя от 16 часа, а неговият автор ще бъде изненадан със специална награда, осигурена от Албена. Може би най-амбициозната част от фестивала е желанието на организаторите да заснемат от високо образуван и изписан от хора надпис “Албена”. Ако имате желание да вземете участие в инициативата, бъдете на плаж Ганвие на 8 май, неделя, точно в 15 часа и се включете в първия по рода си Дрон фест.

Дроновете са дистанционно управляеми безпилотни самолети, но не са играчки за пораснали – те не просто разкриват нов поглед към света, но са и оборудвани с камери с високо качество и позволяват както на професионалисти, така и на любители, да увековечат красотата от неподозирани досега ъгли на заснемане. Аерофотографията бързо набира популярност и в България, а българските аерофотографи бързо трупат ветовно признание.