Русе - Втори международен фестивал на пясъчните фигури - 2016

Снимки: Николай Василев


В Русе се проведе вторият Международен фестивал на пясъчни скулптури "Ruse Sand Fest-2016". Темата на тазгодишното издание "Спортна слава, световни и олимпийски символи" е посветена на кампанията "Русе - европейски град на спорта 2016". Фестивалът е организиран от община Русе и от общинската фондация "Русе-град на свободния дух".
Във фестивала участваха известни скулптори като Сударсан Патнайк от Индия, Беноа Дютераж от Франция, Александър Книш от Русия, Андраш Виски от Унгария, Андрей Молоков от Чувашия. Представителите от България бяха Даниел Кънчев от Русе, Светлозар Лисичков от София и Калоян Тодоров от Бургас. Всеки от тях е лауреат на десетки скулптурни симпозиуми и световни артистични събития. Кoнсултанти на фестивала бяха Руслан Коровков от Русия и Ирина Тафлевская от Украйна.
На кея бяха доставени 700 тона пясък, струпани на пясъчни пирамиди с площ 25 кв. м и с височина три метра. От него участниците изваяха скулптури, представящи водни спортове, тенис, хокей, художествена гимнастика, фигурно пързаляне, футбол и сумо и така изградиха "Алея на спортната слава от пясък".