Лудогорски маратон 2016 в горите край Разград

На 31 юли 2016г. в местността Пчелина край Разград ще се проведе третото издание на Лудогорски маратон. За първа година в състезанието е включена дистанция от 42 километра за бегачи, т.е. пълноразмерен маратон. Освен трите дистанции за бегачи – 10, 21 и 42 километра, състезанието приема и колоездачи, състезаващи се на дистанции 21 и 42 километра. За тези, които владеят и двете дисциплини е предназначен дуатлонът, който включва последователно преминаване на 42 километра с колоездене и 21 километра с бягане.
За най-малките състезанието предлага два километра горско бягане.
 
До момента на сайта на "Зелена стъпка" са се записали почти 200 участници от цяла България от 13 до 55 години. Записването продължава на сайта www.green-foot.net до 25 юли, включително. Записване ще бъде възможно и на място преди старта, но само ако са останали свободни стартови номера.
 
Трасето е значително променено спрямо миналите две години. Членове на "Зелена стъпка", приятели и съмишленици разчистиха и върнаха в експлоатация над 11 километра горски пътища и пътеки, които са включени като част от тазгодишното трасе, което включва само 10% асфалт и е почти изцяло в гора. Трасето на основните дисциплини се състои от две обиколки, всяка с дължина 21 километра. Всички стартове и финали са на поляната с футболното игрище (Горски кът) в местността Пчелина. Първата обиколка навлиза в гората по макадамовия път в посока Островче, изкачва се по черен горски път до Калето над село Миладиновци, спуска се до селото, изкачва се в гора и преминава покрай село Островче, откъдето се спуска по горски път до старт/финала. Втората обиколка обикаля язовири Пчелина 1 и 2 по пътеки, преминава покрай Туристическа чешма, достига до чешма, недалеч от село Тръстика, откъдето се връща към старт/финала, преминавайки покрай Дядо Минева чешма. Състезаващите се на 21 километра бегачи и колоездачи изпълняват само първата обиколка, а тези на 42 километра двете обиколки последователно. Дуатлонците изпълняват първа обиколка веднъж с велосипед и втората двукратно – веднъж с велосипед и втори път с бягане. Състезаващите се на дистанция 10 километра бягат по пътеките около двата язовира, преминават през обръщалото, заобикалят по горска пътека хижата на БТС и финишират.
 
Трасето на маратона се намира в богата на история област, където има останки от крепости, римски вили и древни пътища. Състезаващите се ще преминат покрай могили, понори, както и през зони със запазена в естествения си вид природа. Възможно е да срещнат диви животни като зайци, сърни и дори диви котки и диви прасета. По трасето ще бъдат разположени подкрепителни пунктове през около пет километра, които ще предлагат на състезателите вода и плодове.
 
По традиция „Зелена стъпка" организира палаткови лагери на старт/финала на състезанията си. Палатковият лагер ще бъде организиран от петък (29 юли) до деня на състезанието (31 юли). Желаещите да имат твърд покрив над главите си могат да резервират стаи в хижите на БТС и Община Разград. Отново авторски медали, изработени от липови клони, ще получат всички завършили състезатели, както и тениски с логото на проявата.
Музиката и настроението с водещия El Freegano превръщат състезанията на „Зелена стъпка" в интересни за наблюдение събития. Организаторите канят жителите и гостите на град Разград да наблюдават стартовете, преминаванията между обиколките, финалите и награждаването на участниците. Участници в състезанието ще бъдат едни от най-добрите български бегачи, ултрамаратонци и колоездачи. Стартовете започват в 8 часа сутринта. Награждаването е в 15 часа.
 
Състезанието се организира благодарение на помощта на Община Разград, представителите на местния бизнес – Агрохимконсулт–3 и Антибиотик и спортните магазини Яко. Подкрепа за състезанието оказват още общинският съветник Джипо Джипов, Интеринженеринг–10,  Млин-97.


Страница на състезанието с форма за регистрация и фотогалерия