Министър Стела Балтова: Работим за нормалното протичане на Летен сезон 2017

 


Една от основните цели в работата на министъра на туризма Стела Балтова е осигуряваното на нормалното протичане на Лято 2017. Това стана ясно по време на първата й пресконференция, на която тя представи приоритетите в рамките на мандата на служебното правителство и състава на политическия си кабинет. Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева запазва поста си, а началник на кабинета е Биляна Райчинова.

 

За мен е важно нормалното протичане на предстоящия летен сезон и ще работим в посока намаляване броя на неохраняемите плажове, подчерта министърът. Към момента са отдадени на концесия 49 морски плажа. По пет предстои да бъдат подписани договори, а по три има подадени жалби - „Поморие-централен“, „Бургас-север“ и „Къмпинг „Нестинарка“. За шест морски ивици няма да могат да бъдат проведени процедури за концесии, а вероятно ще се върви към подготовката на търгове за отдаване под наем. Става въпрос за ивиците „Кранево-централен“, „Варна-централен“, „Къмпинг Юг“, „Св. Влас-болница“, „Ахтопол-север“, „Росенец-север“.

 

Министър Балтова очерта два основни приоритета в дейността на ведомството - подобряване качеството на административното обслужване в туризма и националната туристическа реклама и международно сътрудничество. Сред другите задачи тя посочи работата по системата за единна туристическа информация, като напомни, че за нея има отворена обществена поръчка, която се обжалва в КЗК и изтъкна, че тя е важна за изсветляване на сивия сектор в бранша. В рамките на правомощията на служебния министър ще се работи и по промените в Закона за туризма, които се отнасят до предложението за въвеждане на гаранционен фонд паралелно със застраховането. Тя съобщи, че на среща с бизнеса е било постигнато съгласие през следващите няколко месеца да се търси балансирано решение по този въпрос, което впоследствие да се предложи за промени в закона.

 

Спазвайки поставения от служебния премиер Огнян Герджиков срок, в началото на следващата седмица ще е готов анализ на обществените поръчки в рамките ведомството, уточни министър Балтова. Тя съобщи още, че до две седмици ще бъде свикан междуведомствен съвет за кадрите в туризма. Подобряването на качеството на туристическата услуга е изключително важно за сектора, като за целта трябват професионално подготвени кадри, каза още министър Балтова. Тя си е поставила за цел успешното изпълнение на националната туристическа реклама и представянето на България на предстоящите най-големи международни туристически изложения - ITB в Берлин, две в Москва и едно в Киев.