Еньовден в Търговище

Дълги години българите свързват Еньовден с прощалния танц на Слънцето, с окъпаните в магическа роса билки. Казват, че на тоя ден „Еньо си намята кожуха и тръгва за сняг”. Слънцето стига до самодивско езеро – там дето извира жива вода, окъпва се в нея, поръсва с целебни капки земята и така окъпано и подмладено се обръща назад и поема дългия път към зимата. Млади и стари се търкалят в росни ливади, къпят се в извори и реки, вярвайки, че водата, в която преди тях се е окъпало Слънцето, ще отнесе всичките им болести.

Нощта срещу празника е една от най-мистериозните в годината. Това е и времето, в което всяка трева добива особена целебна сила. Казват, че тя се губи с изгрева на Слънцето. Затова още преди зората да пукне тръгват по гори и ливади да берат росни билки – еньовче, чемерика, тинтява, омайниче... Наближи ли изгрева поглеждат към Слънцето, за да видят неговия прощален танц. Вярват, че тези, които успеят да го зърнат ще са здрави през цялата година.

Част от набраните билки се свиват в “еньовска китка”, която, изсушена, ще служи за лек през годината. Разболее ли се някой, в нея е надеждата - киснат или варят китката във вода и с нея мият или запойват болния, за да оздравее.

С останалите билки, вързани с червен конец, увиват голям еньовски венец. Всички се провират през него за здраве. После го окачват някъде и го скътват за през годината. Когато някой заболее от незнайна болест или му направят лоша магия, откъсват билка от венеца и с нея го лекуват.

 

Регионален исторически музей – Търговище с подкрепата на Държавен куклен театър – Търговище, Ви кани и тази година да се потопим в магията на един от най-мистичните празници в българската традиция –  символ на хармонията с природата и истинско тържество на билките и надежда за здравето.

В навечерието на Еньовден, на 23 юни /петък/ от 21.30 ч., пред Славейковото училище, концерт-спектакъл „Актьорите пеят” на Държавен куклен театър – Търговище ще ни настрои за нощта срещу празника.

На 24 юни (събота) от 10.00 ч. до 12.30 ч. пред Славейковото училище, с „Магията на билките”, чрез демонстрации и съвети, ще гостува  дългогодишния билкар Георги Андонов от гр. Омуртаг, представител на Съюза на билкарите в България.

          И всеки, ще може да премине през Еньовденския венец за здраве!