Огромна арка пристига на Дунав специално за "Гладиатори на колела"

Невиждано в България с размерите си съоръжение ще бъде инсталирано в Свищов и Силистра

 

 

Арка с височина на три етажна сграда ще посрещне участниците в четвъртото издание на „Дунав Ултра“ на 8 и 9 юли. Съоръжението ще бъде доставено специално за събитието от Германия и ще маркира старт-финала в двата дни на велосъстезанието в с.Куделин, Свищов и Силистра. След предварителна селекция на организаторите опит да изминат 550-километровия маршрут от най-северозападната точка на страната до Дуранкулак за по-малко от 36 часа  ще направят една дузина атлети, сред които и 3 жени.   Събитието носи името „Гладиатори на колела“ и е първо издание на амбициозен проект за популяризиране на „българския“ Дунав като атрактивна туристическа дестинация.

 

  
 

 

КАКВО СЕ СЛУЧВА

Два екстремно дълги етапа ще отчетат своите победители на 8-ми и 9-ти юли: Етап 1 – 320 км от с. Куделин (общ. Брегово) до гр. Свищов, и Етап 2 – 250 км от гр. Свищов  до гр. Силистра. След сумиране на времената от двата етапа ще бъде обявен и първият победител в надпреварата, заедно с неговите подгласници. Те ще получат специални GOB (от Gladiators On Bikes, бел. ред.) медали. “Успешното финиширане в контролното време също ще се брои за голям успех, тъй като дистанцията от общо 550 км никак не е за подценяване”, казва Борис Бегъмов, 48-годишният лидер на организационния екип и колоездач-аматьор, който през 2015 г. преодоля пълната дистанция на веломаршрута „Дунав Ултра“ от 682 км за по-малко от 45 часа, при това с велосипед без скорости.

Рекордните 12 общини се обединиха около идеята и включиха в логистичното подсигуряване на събитието тази година, като преди това “Гладиатори на колела” получи и институционална подкрепа от Министерство на туризма. Медийната част също е впечатляваща – специален мултимедия екип с подвижен пресцентър-бус ще проследява събитието под формата на ФЕЙСБУК РИАЛИТИ, фотографски екип с лидер Анастас Търпанов ще заснеме всичко най-интересно, а професионални дронове с пилоти от екипа на “България от високо” ще кръжат на над 120 м. височина, за да заснемат по уникален начин най-интересните места на Дунав, през които ще преминат колоездачите. Най-добрите кадри ще бъдат публикувани в Интернет, както и представени в края на годината на фестивала “Дни на предизвикателствата”.

По време на преминаването велосипедистите ще имат и специални активности в античния град УЛПИЯ ЕСКУС и археологически музей СЕКСАГИНТА ПРИСТА. Заедно с двата финала в Свищов и Силистра тези места ще са “гвоздеят” по време на преминаването по поречието на Дунав тази година. Детайли за тези активности, както и подробности кой ще връчи Голямата награда, ще бъдат пазени в тайна до последния момент, казаха организаторите.

ПАРТНЬОРИ И ЛОГИСТИКА

Всички участници ще носят специално изработено за събитието колоездачно джърси  “Гладиатори на колела”, произведено от компанията-лидер в създаване на персонализирано спортно облекло за колоездачи и бегачи "Оland".

И в двата дена участниците ще стартират с „летящ старт“ като в първите километри ще се придвижват в група, а ролята на Сейфти кар, зад която ще карат, е отредена на чисто нов автомобил Peugeot – SUV 5008.

В района на гр. Видин, със съдействието на Община Видин, специално звено на КАТ ще ескортира участниците, като по този начин ще гарантира безопасното преминаване по натоварения път Видин-Монтана.

За пресичането на аналогичния път Бяла-Русе звено на Пътна полиция ще се грижи за безопасността на колоездачи и шофьори, разпореди лично кметът на гр. Русе Пламен Стоилов. Там ще се включат в логистиката и от близката бщина Две могили. В самия град Русе, доброволци-маршали, определени от местния клуб Вело-Русе, ще насочват участниците по най-краткия път от навлизането в града до излаза към гр. Тутракан.

По време на преминаването на колоездачите от град на град ще дежурят общо 8 линейки, а 11 екипа на КАТ ще съблюдават преминаването на атлетите-аматьори на най-горещите места. Специализиран медицински мотор от Paramedics Bulgaria с професионалeн медицински екип ще е на разположение по време на цялото събитие.

В дните на надпреварата ще бъдат осигурени и ексклузивни подвижни подкрепителни пунктове от Куриерска фирма Ин Тайм, Магазини ЗОЯ ще осигурят всички суперхрани и напитки, от които ще се нуждаят “велогладиаторите”, a от Doppelherz ще представят най-високо качество витамини, калций, магнезии, минерали и др., които по стандарт приемат всички атлети, поели подобни високи натоварвания.

Събитието ще бъде подкрепено и от Cooper Vision, световен лидер в производството на меки контактни лещи, особено подходящи за практикуващите екстремни спортове с нужда от зрителна корекция. На участниците ще бъдат предоставени и специални спрейове за очи от фирма Omisan, които да облекчат зрението им по време на дългото изпитание.

Амбицията на организаторите да предложат максимален комфорт и сигурност на участниците не свършва дотук. Така например популярният вело-производител DRAG се включи в събитието и ще сервизира при необходимост велосипедите на колоездачите-гладиатори. За целта специална дежурна сервизна кола и екип професионални веломеханици на DRAG ще оказват техническа помощ на определени за целта места.

От компанията лидер в GPS проследяванията на професионални спортни забавления – Loggator – ще се грижат за уникално онлайн динамично следене на събитието върху Интернет базирана карта.  Всички „вело гладиатори“ ще носят специални GPS предаватели с размер на кибритена кутия, като по този начин придвижването им ще може да се следи от всякъде в реално време.

“Благодарение на нашата технология, независимо дали достъпвате от компютър или смартфон, всеки ще може да следи събитието и във всеки един момент ще се знае кой в коя тoчка на маршрута се намира и например с каква скорост се движи” – каза Иван Димитров от Loggator.

“За трета поред година ще работим с екипа на “Дунав Ултра” и мога да кажа, че събитието винаги е с едни гърди пред останалите подобни. Със сигурност то става все по-професионално и интересно, а с това се увеличава значително шансът “Гладиатори на колела” да предизвика за в бъдеще и международен интерес” – каза още Димитров.

БЪДЕЩЕТО - ГЛАДИАТОРИ С МОДЕРНИ И РЕТРО ВЕЛОСИПЕДИ?

„Крайно време е да започнем да излизаме от рамката, че най-готините събития са обвързани само с или около София. България не е само София, страната ни предлага невероятни възможности за развитие във всички сфери на обществения живот, култура, бизнес, услуги, спорт, да не говорим за туризъм, който обединява всички тези аспекти ” – каза Бегъмов.

“Целта ни е да излезем от рутината и да работим за “Гладиатори на колела” като едно от най-интересните колоездачни събития за аматьори на Балканите и в Европа. От сега обявяваме, че през следващата 2018 година събитието ще включва предизвикателства и класиране в два сегмента – “модерни” и “ретро” велосипеди” – разкри в аванс Бегъмов.

“Развитието на веломаршрута “Дунав Ултра” и желанието на рекордния брой общини да подкрепят “Гладиатори на колела”, е изключително успешен пример за това как иновацията, частния бизнес и общинската администрация, при взаимно желание и позитивно мислене, могат да работят в завиден синхрон. Поречието на Дунав е невероятен регион с много история и още повече възможности за развитие – това го знаят мнозина, но това, което все още не се знае, е, че съвсем скоро този регион го очакват изключително добри години. Самото създаване и интересът към веломаршрута “Дунав Ултра” и “Гладиатори на колела” е предвестник на този период” – завършва Бегъмов.