Ямбол влиза в списъка на 100-те национални туристически обекта с още два музея

 


Ямболският „Безистен с интерактивен музей“ и Музеят на бойната слава са двата нови туристически обекта, с които градът влиза в списъка на 100-те най-популярни национални дестинации. Петвековната сграда на Безистена (бивш покрит пазар), от 2015 г. функционира вече като съвременен културно-информационен център с Интерактивен музей. Чрез модерни технологии и 3D–изображения посетителите могат да пътешестват из времето, запознавайки се с личности и събития, свързани с Ямбол и региона от различни епохи. Всички видеоматериали са представени на пет езика – български, английски, немски, френски и руски. Самата сграда на ямболския Безистен е единствена по рода си в страната и представя автентичния облик на някогашния покрит пазар, построен в началото на ХVІ век. Постройката е оценявана като един от най-красивите безистени на Балканите и еталон за обществено строителство за граждански нужди в Османската империя в периода ХV – ХVІІ век. Сградата е паметник на културата с национално значение, обявен за „народна старина“ още през 1940 г.

Другият ямболски музей, включен в списъка на 100-те национални туристически обекта - Музеят на бойната слава само за няколко години от откриването си през 2013 г. се утвърди като една от най-интригуващите туристически атракции. Музеят привлича с нестандартни  експозиции, които под формата на 3D възстановки представят сцени от бойни действия, максимално близко до реалностите на бойното поле. В тях са включени уникални експонати от немска бронетанкова техника, сред които легендарният Jagdpanzer L 48, от който в целия свят има запазени едва около 7 броя. В съкровищницата на ямболския музей е и катерното оръдие „Круп-Грюзон“, използвано през Първата Световна война. От този вид в България има запазени само две. Колекцията от ръчно огнестрелно оръжие показва цялостното въоръжение на Българската армия в периода от Руско-турската освободителна война до наши дни. Специфичното за Музея на бойната слава в Ямбол е, че е разположен в автентичната среда на бивш войскови район, а за вход му служи възстановеният портал – паметник на някогашния 29-ти Пехотен Ямболски полк – във вида, в който е бил в първите години на ХХ век. Сред основните атракции на музея са и ежегодните възстановки на военни действия от Първата и Втората световни войни, които привличат интереса на стотици жители и гости на града.    

Досега Ямбол бе представен в списъка на 100-те национални туристически обекта с Регионалния исторически музей и Тракийския и античен град „Кабиле“ под номер 99. Новите обекти са вписани вече под номер 99А – „Безистен с интерактивен музей“ и № 99Б – Музей на бойната слава. Удостоверенията за включването им са издадени от Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“.