Изложба „От ръката тревненска”

На 26 септември в Регионален исторически музей – Търговище, Славейково училище, е открита изложбата „От ръката тревненска”. Експозицията е дело на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство град Трявна.           
            Изложбата представя художествените занаяти дърворезба, иконопис, архитектура, които изграждат най – старата художествена школа у нас, възникнала през втората половина на XVIIвек. Днес Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа” продължава традициите й.           
            Представени са и занаяти, в които тревненци имат приносна роля. Това са:

Розопроизводство – Трявна е едно от малкото места в Северна България, където се отглеждат рози и се произвежда розово масло;

Казанлък – декоративен текстилен занаят, работен изключително в Трявна и Одрин. Практикуван в града от XVIIвек.; Куюмджийство – наред с традиционните накити и църковна утвар, тревненският майстор Пенчо Генев сече монети, които били в обръщение в средата на XIXвек.;

Мутафчийство – занаят, при който в Трявна се прави опит да бъде механизирано производството. Практикува се до 60-те години на XXвек.      

В експозицията са изложени оригинални предмети, майсторски свидетелства, снимки, инструментариум, копирки за икони, проекти за дърворезба и готови изделия. Представена е възстановка на зографска и резбарска работилници.