Изложба „Маски" в галерия „Лампион" в София

 
Автор е Моника Христова, един необикновен творец. Представените картини в експозицията са вдъхновени от африкански, кукерски, италиански и погребални маски от якутската култура. 
Изхождайки от „Прозореца на личността" на Джохари, който описва вътрешната комуникация на Аз-а сам със себе си и взаимоотношенията му с останалия свят, авторката реши да разработи темата „Маски". В нея (прозореца) като матрица са представени човешкото поведение на основа какво знаем или не знаем за себе си и съответно другите за нас. 
Личността е представена под формата на Арена или това е публична личност. Фасада олицетворява частната личност, Сляпото петно е поведението ни  и Несъзнаваното е частта в съзнанието на човека, в която нито Аз-ът, нито другите знаят нещо за .Аз-а.
Изследваната и интерпретирана в представената експозиция част е Фасадата. Тя описва нещо, което човек знае за себе си, но не разкрива пред другите, което художничката свързва с Маската. 
 
За авторката на изложбата маската всъщност не е фасада, а е същността на човека - такъв, какъвто желае да бъде, защото е важно като какъв те определя психиката ти, какво е твоето поведение в общуването с околните. Защото маската олицетворява същността ни и в никакъв случай не е само фасада, не е самооблик. Не напразно човек избира маска, следователно тя също има характер. Външният облик на човека показва какви очаквания бихме имали от него, защото всичко, което показваме като реч, визия, действия и отношение в общуването ни към света говори за самите нас невербално. 
 
Представените картини в експозицията са вдъхновени от африкански, кукерски, италиански и погребални маски от якутската култура. Картините са инспирирани от възобновяването на фоклорни образи, елементи и символното значение на цветовете (черен– земя, червен – плодородие и бял – вода) и животните (бик – необузданост, козел – сила, но и похотливост, и овен – символ на могъщество и изобилие). Те се развиват до декоративни кукерски маски с релефни елементи, съчетани с геометрията на фолклора. 
Идеята за изобразяване по нов начин на кукерската маска показва човешката представа за духовната потребност от изгонването на злото и пълноценна връзка с обновената природа.
Картините имат за цел да изведат събирателен образ на миналото, което макар и езическо ни води и ние вярваме в него. Вярваме, че ще се изгони злото и природата ще се възобнови. Така е и с човешкото съзнание, когато се освободи от ненужни мисли и страхове – дава път на обновения и чист дух.
 
Представените образи в календара „Кукерски маски" – 2018, са вариации на Борислава Борисова по оригиналните картини на Моника Христова. Календарът ще бъде представен и може да бъде закупен на изложбата „Маски" в галерия „Лампион", на ул. Кракра 2А, гр. София в периода от 12 – 21.01.2018 г. или може да се закупи директно от художничката Моника Христова - + 359 88 50 69 216
 
Откриването на изложбата е на 12.01.2018 г. от 18.30 ч.
Очакваме Ви, заповядайте!
 
    
 
МОНИКА ХРИСТОВА е родена на 30 януари 1992 година. През 2011 година завършва средното си образование в беленската гимназия „Димчо Дебелянов". Образованието си продължава в Софийски университет „Св. Климент Охридски"- Факултет начална и предучилищна педагогика, специалност„Изобразително изкуство". Моника Христова твори предимно в сферата на живописта, като последните ѝ творчески търсения са свързани с темата за маската. Последните картини са насочени към кукерски маски, вдъхновени от българската шевица.
 
Участия:
3 септември 2010 – Първа самостоятелнаизложба, гр. Белене "Äpple dreams";
3 ноември 2012 – Втора самостоятелна изложба, гр. Белене "Контрасти";
Участие в студентска изложба в Благоевград 30.10.2012г. (Рисунката класично и (не)роматично, гр. София 17.12. галерия Алма Матер) 2012г;
Участие в студентски фестивал на пърформанса "Шахспешката" 21-22 май 2013г.
Участие в изложба "Душата на един извор", галерия Жорж Папазов, гр Ямбол 13 юни 20014г;
Участие в изложба "Тялото в съвременното изкуство -деформация, деконструкция, загуба", СУ "С. Климент Охридски" , ФНПП юни 2014г.
Участев Седмо биенале на малките форми, галерия "Илия Бешков", Плевен 24.10.2014;
Участие в Национална изложба конкурс, Благоевград 28.10.2014;17.11.2014 –Участие в съвместна изложба живопис сДрагомира Станчева „Отвъдреалността", Бар Карабас Барабас Трети, гр. София;
Участие в изложбата "Асамблея на срама", МОЗЕЙ, София 19.12.2014-30.01.2015;
Участие в национална изложба Лудогорие 2015, гр. Разград в ХГ "Проф. Илия Петров" 22.06.2015-01.10.2015; 
Участие в изложба "Натура - абстракция" Скулптура и дигитален колаж, галерия Алма Матер 21.09.2015;
Участиев XIV-тагодишна изложба формат 30 на 30, гр. София галерия Астри, 28.11.2015-20.01.2016;
През май - юни 2016 година е доброволец по проект "Надежда рисува" на Фондация "Open space" в нефрологичното  отделение на Специализираната болница за активно лечение по детски болести" Проф.д-р Ив.Митев"-София.
Награди:
Art Ascend's first Facebook Cover Picture Competition - 1st Prise 30.11.2014
Трета награда за Живопис – Национална студентска изложба-конкурс, гр. Благоевград 20.10.2015 г.