Българско-холандска инициатива предлага коне в Родопите да получат официален статут на диви животни

От няколко години десетки коне, възстановка на древния тарпан препускат свободно сред природата на Източните Родопи. Българо-холандски екип, който от 2011 година работи за възстановяването на дивата природа в Източните Родопи, предлага конете да получат официален статут на диви животни. За първи път Статут „Див“ за коне може да стане реалност в България.

В публичната си лекция на 28 февруари (сряда) от 18,30 ч. в Биологическия факултет на Софийсикя университет холандският еко експерт Франк Зандеринк ще представи предимствата на Статут Див за природата и хората на Родопите и България, както и за Европа. За първи път пред публика ще бъде показан филм за дивите коне в Родопите.

Лекцията „Статут ДИВ за дивите коне в Родопите“открива новия сезон на традиционния „Курс за опазване на биоразнообразието“, който Българска Фондация Биоразнообразие вече 12 години организира в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Конете Коник (Equuscaballos), които живеят на свобода в Източните Родопи, са възстановка на тарпана (Equusferusferus), известен като евразийски див кон - изчезнал подвид на дивия кон. Тарпанът изчезва в дивата природа в края на 19-ти век. Реинтродуцирината  в България порода коник (малък кон на полски) произлиза от полски проект за възстановяване на подобни на тарпана коне, започнал през 1936 г. Общият брой на конете от този тип по света е около 4000, като половината от тях живеят в Холандия. Реинтродукции са правени в Латвия, Англия, Франция, Белгия и Германия. През 2011 година в Източните Родопи бяха докарани 12 полски коника от Холандия, а две години по-късно нова група.

Днес над 70 коника живеят свободно в природата в два района в Източните Родопи – при Бойник и край изоставеното село Сбор. Те са изцяло приспособени към живота си в дивата природа: оцеляват в горещото и сухо лято, преживяват студ и дебели снегове, оцеляват и при вълчи атаки.

Ако конете в Родопите получат статут „Див“, това ще означава, че националните и местните власти признават свободно живеещите коне коник като наистина диви животни. Те ще имат същия правен статут, който имат елените, зайците, сърните… Когато това стане, България ще бъде първата страна в Европа, а и в света, където статутът „Див“ ще бъде даден на доскорошни одомашнени животни. Много страни вече имат интерес да последват стъпките, направени от България.

  

Даването на Статут „Див“ на конете коник в Родопите ще бъде положителен сигнал за цяла Европа и ще промени представите на европейците за конете, които живеят в дивата природа.

Вижте сайта на Статут  Див: http://statuswild.eu/
Следвайте инициативата и във Фейсбук: https://www.facebook.com/statuswild/

 

Повече за Франк Зандеринк
Франк е роден на 1 февруари 1962 в Айндховен, Холандия. Завършил е специалност „Тропически гори и екология на дивата природа“ в Университета във Вагенинген, Холандия.

Няколко години е работил в Замбия, а от 2004 е във Фондация АРК – холандска неправителствена организация, насочена към възстановяването на природата. В АРК Франк работи като ръководител на проекти за възстановяване на природата в Латвия, Хърватия, България и отскоро и в Украйна. Всички тези проекти са насочени към големите тревопасни, а дивите коне са важен аспект от тях.

„Разбирането ми е, че дивите коне и дивите животни са изключително важни за мозаечния пейзаж на природата, което поддържа богатото биоразнообразие“, казва Франк. „И понеже тези животни са ключови за дивата природа, те трябва да бъдат диви. Без човешка намеса, както е било някога!“