Изложба "Oт Панония до Филипополис"

Заповядайте на изложбата на Даниел Людвиг, Золтан Людвиг и Милена Младенова "Oт Панония до Филипополис..." - на 19.04.2018 г. /четвъртък/ от 18.00 ч. в галерия Резонанс!

 

Oт Панония до Филипополис…

 

Прашинки изгубено минало, летящи в настоящето…

Пътища, които се пресичат и разделят…

Всеки от нас е тръгнал по своя собствен път, търсейки своята идентичност…

Еднаквости и различия… 

Метаморфозата на времето…

История без начало и край…

Една дълга приказка за едно безкрайно пътуване...

Пътуване от… и към… себе си…

 

За авторите:

Даниел Людвиге роден през 1981 година в Надканижа /Унгария/. Живее и  твори  в Кендлимайор /Унгария/.Завършва училище по изкуствата в град Пейч,специалност графичен дизайн. Има самостоятелни изложби –Унгария, Австрия, Сингапур, Велико Търново.Участва в групови изложби в Унгария и други държави –АРТ ЕКСПО –Малайзия, АРТ ЕКСПО-Инсбрук-Австрия, Експо- Сарагоса-Испания и други. Взел е участие в международни симпозиуми в Унгария,България, Хърватия,Босна и Херцеговина, Германия, Малайзия, Азербайджан, Финландия.Негови творби са притежание на частни колекции в Унгария, Малайзия, Германия и други .

"Даниел Лудвиг е създал своя собствен  свят много добре. Без значение какъв модел използва в картината, веднага разпознаваме следите от ръката и душата му. Хуморът е особено важен. Тази гротескна игривост е толкова дълбока във философията, колкото и критична. Той обръща внимание и на абсурдността в битието и човешките взаимоотношения".

Д-р Ференц  Витез  - изкуствовед

 

Золтан Людвиг е роден през 1953 в Унгария. Живее и твори в град Надканижа /Nagykanizsa/ Унгария.

Завършва училище по изкуства в град Пейч /Унгария/. Работи в областта на живописта, плаката и интериорния дизайн. Носител е на множество унгарски награди за заслуги в областта на изкуството и културата. В периода 1993 -1998 г. е организатор и арт мениджър на Международния симпозиум "TrofaiachArt" - Австрия. През 1999 г. е организатор и арт мениджър на симпозиума "Ludvig International  Symposium" в Кендлимайор – Унгария, в който са участвали стотици художници от различни държави, през 2018 г. ще се проведе 26-то издание на симпозиума.

Участва в групови изложби в Унгария и други държави. Участва в много Международни симпозиуми в Унгария, Словакия, Германия, Оман, Катар, Турция, Египет, Босна и Херцеговина, Италия, Малайзия, България, Испания и други. Негови творби са притежание на международни галерии и музеи, както и на частни колекционери от цял свят.

                "Със своята живопис Золтан Людвиг създава мита за чисто житейски форми. В неговите архаични тонове една и съща роля имат както субективната визия, така и древния спомен, напомнящ за потъналите светове. Нещата като че ли се създават от самосебе си, за да предизвикат нашето възхищение, като че ли  Золтан Людвиг иска да ни каже: Погледни цветето, научи се от него на чист и пламенен, пълнокръвен и неопетнен живот. И макар да няма история, във вътрешността на всяко цвете се крие по една приказка.“

Д-р Ференц  Витез  - изкуствовед

 

Милена Младеноваe родена 1986 г. в град Бяла. Завършва художествена гимназия "Акад. Дечко Узунов" - Казанлък и ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" в курса на проф. Стефан Лютаков. В университет Мармара – Истанбул защитава магистърска степен.

Участия в групови изложби в България и чужбина. Самостоятелни изложби в България и Унгария.

Награди: Награда за млад автор от Биенале на малките форми - Плевен, награда от Лайънс клуб Австрия, от Биенале на хумора и сатирата – Габрово, награда за скулптура от Националната изложба Лудогорие – Разград.

Участия в международни симпозиуми в България, Унгария, Словакия, Хърватия, Германия, Малайзия, Азербайджан, Румъния, Босна и Херцеговина.

"Произведенията на Милена Младенова (скулптура и живопис), чрез символичната роля на кучето, водят зрителя към връзката между животните и човека, човека  и нощта и архаичното състояние на съществуване.

 Имаме чувството, че в очите на изобразеното животно  най-често се отразяват съмненията на човешкия свят… Но животното винаги се доверява на човека. Така че, нека бъдем отговорни за световете: за Вселената вътре в нас, за света около нас. И ние не трябва да изкачваме високи кули - достатъчно е старателно да направляваме бреговете, които сме способни да усмирим.“

Д-р Ференц  Витез  - изкуствовед