Пето издание на плевенския маратон "Маратон на приятелството" - 20 май (неделя)

 

Участници от близо 20 страни на Маратона на приятелството "Плевен"

 

Събитието ще се проведе на 20 май и предлага атрактивен награден фонд

 

 

На 20 май (неделя) ще се проведе петото издание на плевенския маратон. Събитието, което се превърна в най-голямото и значимо състезание за региона, се организира за пета поредна година. То утвърди името си "Маратон на приятелството" като само през миналата година посрещна 550 души от 5 континента. Тазгодишното издание се очаква да привлече отново стотици почитатели на активния начин на живот от страната и чужбина, включително от държави като Непал, Русия, САЩ, Великобритания, Испания и други.

Маратон на приятелството "Плевен" е едно от най-важните спортни събития в Северна България. То се организира от "Eyes-Open", Спортен клуб „Бегач“, Българската федерация по лека атлетика и Община "Плевен" и има изключително важно значение за региона.

"Ние подкрепяме маратона от неговото създаване. Той е основно събитие за града, с много голям социален, рекламен и икономически ефект. Мотивира хората да спортуват, вдига настроението, създава свежест. В града идват стотици хора от десетки страни, а Плевен има какво да покаже" – сподели за значимостта на събитието кметът на Плевен Георг Спартански.

Една от причините събитието да привлича участници от цял свят в северния български град е трасето му. Стартът и финалът са в центъра на града, а самият маршрут минава през основните забележителности във и около Плевен, сред които градината с фонтаните в центъра на града, парк "Кайлъка" и историческият мост до село Ясен. Теренът има малка денивелация, включва разнообразие от градска среда, парк и шосе и предполага високи резултати. Плевенският маратон има три звезди за качество за шосейно състезание, присъдени от Европейската федерация по лека атлетика, и е включен в годишния състезателен календар на Европа. Той е част и от румънската верига от исторически маратони и традиционно привлича голям брой участници от северната ни съседка.

Освен класическата маратонска дистанция от 42,2 км, състезанието предлага голямо разнообразие от дисциплини, сред които полумаратон (21,1 км), щафета (2х10,5км), безплатен градски крос (3 км) и специален детски маратон. По този начин се дава възможност за участие както на професионални спортисти, така и на любители в различни възрасти, които искат да се заредят с добро настроение.

Финиширалите в дългите дистанции и децата ще получатмедали специален подарък – шапказа бягане в цветовете на маратона. Тази година събитието ще предложи и още една приятна изненада – награден фонд на обща стойност 7 000 лв. Той ще бъде разпределенмеждуотделните категории в дисциплините Маратон (42,2 км) и Полумаратон (21,1 км), като наградите за призови места започват от 1000 лв. Друга новост в петото издание на събитието е, че има специален награден фонд в маратонската дистанцияза ветераните сред бегачите, хората с навършени 50 години.Победителите в отделните категории ще получат и награди от спонсорите.

Допълнителни награди очакват и всички редови участници в "Плевен Маратон 2018" – два специални велосипеда BMW.Имената на притежателите им ще бъдат изтеглени чрез жребий измежду всички регистрирани и завършили в маратона, полумаратона и щафетата.

Желаещите да станат част от събитието все още могат да се регистрират онлайн на адрес https://plevenmarathon.com/registration/. Регистрацията на уебсайта е отворена до 17 май или до достигане на максималния предвиден брой участници. Възможност за записване на място ще има на 19 май, но само в случай, че квотата не бъде запълнена. За 3-километровия крос "Аз мога", за детския маратон, както и за участници над 60 години участието е безплатно.

Събитието се осъществява с любезната подкрепа наПосолството на САЩ, Tr.Art Food Company,Deloitte Bulgaria,VivaCom, SportPass, Palfinger, Via Intercar с бранда BMWи Аsics.

 

Повече информация за маратон "Плевен" и възможност за регистрация:

 

- уебсайт: https://plevenmarathon.com/

- Facebook страница: https://goo.gl/SL5b6y

- събитието въвFacebook: https://goo.gl/iuERke

 

 

 

 

** * Допълнителна информация:

                                                     Спортен клуб „Бегач“е неправителствена организация в обществена полза, основана през февруари 2012 г. в София. Основната мисия на клуба е да подкрепя и развива бягането и кардио спортовете, както и масовата спортна култура. Всички събития, организирани от „Бегач“, са насочени към хора, които се стремят към здравословен и активен начин на живот. Годишно близо 5000 души участват в състезанията на “Бегач”. Клубът е член на Българската федерация по лека атлетика и Българската асоциация на спортните организатори. Има 128 члена и 16 картотекирани професионални състезатели. "Бегач" работи за популяризиране на любителския спорт и здравословния начин на живот и вярва, че бягането, благотворителността и бизнесът трябва да работят заедно.         

 

*** За контакти, интервюта и повече информация:

 

Венелина Величкова, all6
T:  +359 895 086 590
Е: info@all6.bg