Специално BG участие в церемонията по връчване на Европейските награди Натура 2000 в Брюксел

 

 

Екипът на проект „Солта на живота“ получи поканата „да вдъхнови“ гостите в официалната церемония по връчване на Европейските награди Натура 2000 на 17 май 2018 в зала „Берлемон“. Разнообразните артисти от различни сфери на изкуството и на различна възраст, включени в раздела Вдъхновени от езерото в страница на проекта, са впечатлили организаторите. Така на престижната церемония в четвъртък вечер, където Европейската комисия кани всички 25 финалисти, а Комисарят по околна среда Кармену Вела, заедно с членовете на журито ще обявят победителите, на сцената ще излязат танцьорите от танцова компания ДЮН, които ще представят своя танц „Езерото“.

Специален танц, посветен на Атанасовско езеро, ще закрие церемониятаза Натура 2000 наградите в Брюксел

Танцът е вдъхновен от уникалната българска природа и "Натура 2000" зоните в Бургаски регион. Черноморският град е богат със своите три езера, които го обграждат и с миграционния път на птиците „Виа Понтика“. Изпълнителите са впечатлени и от забележителните усилия на Българска фондация Биоразнообразие и Българско дружество за защита на птиците да опазват природата и да я популяризират. Хореографията е на Петя Стойкова, а музиката е по песента „Момина молитва“ на Иван Шопов и вокална група „Авигея“ от техния албум „Канатица“. Танцът „Езерото“ ще бъде изпълнен на фона на вълнуващия видеоклип на БФБ за Атанасовско езеро - „Солта на живота - приказка за езерото, солта, птиците и хората“.

Танцът "Езерото" е посветен на Атанасовското езеро - едно специално място, което е "Натура 2000" зона, поддържан резерват, защитена местност, Рамсарско място, предпочитано за спорт, наблюдение на птици и СПА на открито. Танцът представя душата на езерото, а танцьорите се издигат от земята и бавно се превръщат в птици по време на полета си.

През 2018 г. има четири български проекта сред финалистите за наградите "Натура 2000". Наши проекти се борят в 3 от престижните категории, както и за наградата на европейската публика:

 

Това е четвърто издание на европейската награда, предназначена да оцени върховите постижения в управлението на зоните от "Натура 2000" и да покаже добавената стойност на мрежата за местните икономики. Този път България ще бъде представена подобаващо не само със своите финалисти, но и с артистичното представяне на бургаските танцьори от ДЮН, което ще закрие престижната церемония.

Всеки от вас може да стане съпричастен и да проследи церемонията за Натура 2000 наградите на живо чрез уеб стрийминга на този линк: http://ec.europa.eu/avservices/ebs