Програма на Регионален исторически музей - Бургас за 'НОЩ НА МУЗЕИТЕ 2018 г.'

На 19 май 2018 г., събота, Регионален исторически музей - Бургас ще се включи за 14-та поредна година в Европейската нощ на музеите. Четирите експозиции на РИМ-Бургас – Археологическа, Етнографска, Природонаучна и Историческа, ще работят със свободен достъп от 18:00 до 00:00ч.

Празничната програма ще започне в 18:00 часа от зала „Трезор“ на Археологическия музей, където ще бъдат открити 4 златни изложби – Български женски накити от средните векове и Османския период, Съкровищата на Варненския некропол, Тракийското съкровище от с. Кралево и Златната маска на тракийския цар Терес. За първи път пред публика ще бъде показана иконата от слонова кост от Xвек, открита през 2017 година при разкопките на крепостта Русокастро. Официален гост на тържествата ще бъде заместник министърът на културата Амелия Гешева.

От 18:30 часа в Историческия музей ще бъде открита изложбата „Българите светци“, която представя 65 българи, канонизирани от Българската, Вселенската, Сръбската, Румънската и Руската патриаршии. Малко по-късно – от 19:00 часа, Етнографският музей ще представи изложбата „Забавната музика в Бургас през ХХ в.“. Тя ще бъде съпроводена с караоке на български песни, в което участник ще бъде публиката.

Интересен акцент в програмата за Нощта на музеите в Бургас е включването с атрактивни събития на ТК „АквеКалиде“. Програмата там ще започне в 20:00 часа с безплатни прожекции на всеки кръгъл час до полунощ.

Посетителите ще могат да се насладят на мелодичен джаз и евъргрийни в изпълнение на формация Circle в градинката пред АквеКалиде. Точно в 22:00 сред стените на древната баня ще започне огненото шоу „Огънят от древността“, представено от формация „Дивинитас“.

 

ПРОГРАМА НА РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-БУРГАС ЗА

„НОЩ НА МУЗЕИТЕ 2018 г.“

 

 

18:00 ч., Археологическа експозиция, ул. Алеко Богориди №21, зала „Трезор“

Откриване на изложби:

1. Български женски накити от средните векове и Османския период – съвместно с РИМ-Варна

2. Златната маска на тракийския цар Терес – гостува ИМ „Искра“, гр. Казанлък

3. Съкровищата на Варненския некропол – гостува РИМ-Варна

4. Тракийското съкровище от с. Кралево – гостува РИМ-Търговище

 

18:30 ч., Историческа експозиция, ул. Лермонтов №31, Изложбена зала:

Откриване на изложба:

„Българите светци“ – собствена изложба на РИМ-Бургас, изготвена с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Представя всички българи-светци, канонизирани от българската, руската и вселенската патриаршия.

 

19:00 ч., Етнографска експозиция, ул. Славянска №69, първи етаж:

Откриване на изложба „Забавната музика в Бургас през ХХ в.“

 

19:15 ч., в двора на Етнографската експозиция

Караоке

 

20:00 до 24:00 ч. в ТК „АквеКалиде“

Отворени врати за посещение на музея и прожекции на всеки кръгъл час с вход свободен.

 

20:30 ч., градината на ТК „АквеКалиде“

Музикален спектакъл в– мелодичен джаз и евъргрийни в изпълнение на формация Circle

 

22:00 ч., градината на АквеКалиде

„Огънят от древността“ – митично и епично огнено шоу, представено от формация „Дивинитас“, амфитеатър