Сърфисти почистват плажа в Приморско навръх Международния ден на сърфинга - 16 юни

 

„сърф МАРмалад“ (16-17 юни) е закачливото име на двудневно спортно събитие на Северния плаж в Приморско  с основен акцент почистване на плажната ивица – една от първите подобни  акции по Черноморието това лято, заложени в програмата на проекта Wind2Win Challenge– за Черно море, свободно от пластмаса. 

Инициативата ще се случи по-малко от две седмици след като благотворителен концерт, посветен на каузата,  с участието на групите Мерудия, Tha Crew и Van Cock, събра близо 2000 лв, които ще бъдат вложени именно в организацията по почистванията.

Домакин на събитието на плажа в Приморско е сърф училище Akasha. Основателите му Илияна Стоилова и Йоан Колев съвместно със съорганизаторите от Surfrider Foundation Sofiaизбраха символично именно датата 16 юни, на която в различни точки по цялото земно кълбо се отбелязва Международния ден на сърфинга.

Целта е чрез спорт и забавни активности възможно най-широк кръг от хора да научи, че чистотата на морето е сред топ ценностите за сърфистите, пребиваващи почти целодневно сред неговите води. Самото почистване пък, към което организаторите призовават да се присъединят всички по Южното Черноморие този уикенд, ще запознае „на терен“ присъстващите с проблематиката със замърсяването на плажовете, най-вече с пластмаса, което придобива все по-застрашителни размери.

Организаторите приканват всеки желаещ да се включи в почистването, да се запише предварително в онлайн формата тук: https://goo.gl/vU1ikk. Всеки записал се онлайн участва в томболата за награди от партньорите на Wind2Win Challenge - Runawave, Varrio Sport, Colour Monk, Basics Wear, Zoya,Nordics Oral Care.

Освен да придобият работен шоколадов тен по време на почистването, присъстващите ще могат да се насладят на атрактивно многообразие от водни спортове - работилници по лонгборд със свежитемомичетата от Wildberries, демонстрации и уроци по уиндсърф от атлетите на Wind2Win Challenge, скимборд ще представят момчетата от SkimBoard Bulgaria.

В края на първия ден за всички трудещи ще има заслужен отдих с прожекция на сърфисткияфилм “GIVEN” и дискусиипотемата "Черноморе, свободноотпластмаса", заедносъсSurfrider Foundation Sofia, ГрийнпийсБългария и ЗаЗемята. Локацията е  Beach Bar Color, Приморско – намирасеточнодосърфучилищеAkasha. След края на акцията стартира и официалното парти на събитието.

Вторият ден, 17 юни, ще бъде посветен на йога и SUP йога от Lanetica Yoga & Spaи посещение на тракийското светилище Бегликташ ,Маслен нос или разходка и почистване до плаж Парашкеви.

Пълната програма на събитието може да се види в официалното фейсбук събитие:
https://www.facebook.com/events/1920410194924396/?active_tab=about

 

WIND2WIN CHALLENGE :За Черно море, свободно от пластмаса

Серията от почиствания, част от които е „сърф МАРмалад“, е заложен като първа стъпка в проекта PLASTIC FREE BLACK SEA, заедно с информационна кампания за превенция на използване на пластмасови продукти за еднократна употреба. Главни цели на кампанията също са изграждане на навици за консумация на биоразградими битови продукти, преизползването и рециклирането им.

Втората стъпка за представянето на цялостната картина със замърсяването на водите на Черно море, е снемането на проби от водата по цялото протежение на българското Черноморие. Кулминацията на проекта през тази година ще бъде WIND2WIN Challenge – първото предизвикателство за скоростно преминаване на черноморското крайбрежие с уиндсърф между с. Дуранкулак и с. Резово, което Илияна Стоилова и Йоан Колев предприемат през септември.

По време на предизвикателството се предвижда да бъде заснет и документален филм, който ще проследи цялото приключение WIND2WIN и проблематиката, която засяга замърсяването на българските черноморски води с пластмаса. Филмът ще наблюдава процеса, през който сърфистите трябва да преминат, за да се подготвят за предизвикателството, както и пътя към осъзнаването на мащаба на екологичните проблеми по Черноморието.

За пълно обезпечаване на всички звена по проекта обаче все още са нужни сериозни средства, за които екипа на WIND2WIN Challenge търсят финансови партньори, спонсори и дарители. За целта вече е стартирана IndieGoGo кампания, чиято цел е да набере средства за ефективно изпълнение на проекта, така че да даде най-добри резултати. Всички, които припознават каузата за Черно море без пластмаса могат да дарят на следния адрес:

https://www.indiegogo.com/projects/plastic-free-black-sea-sports#/


Партньори на WIND2WIN Challenge: RemoveRemoveProductions, GoMarvelCreativeSolutions, IMPRES, За Земята, Runwave, 360 Magazine, JK Fitness Company, Ultramarine, Basecamp, SurfriderFoundationEurope - SofiaChapter, NordicOral Care, Greenpeace, WindTracker, Move.bg, WildBerries.bg, клуб Маймунарника

Повече информация: http://wind2win.com/

https://web.facebook.com/wind2win/