Изложба 'Безпределният космос на човешкия ум'

На 14 септември (петък) 2018 г., в 11:00 часа в изложбена зала „Архиви“ на адрес ул. „Московска“ 5 ще бъде открита документалната изложба „Безпределният космос на човешкия ум“, посветена на проф. Виден Табаков (1919–2015) – българският учен, който участва в космическата програма на САЩ и допринася за провеждането на първия космически полет по програма Аполо до Луната. Изложбата е организирана съвместно от Държавна агенция „Архиви“ и Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“, и ще бъде открита от Негово Превъзходителство посланикът на САЩ г-н Ерик Рубин.

Изложбата проследява с документи и фотографии изключително интересната съдба на този блестящ учен. Проф. Виден Табаков учи и работи в Берлин по време на Втората световна война, избира пътя далеч от родината в превратните години след септември 1944 г., живее в Аржентина по времето на режима на генерал Хуан Перон, а по късно и в САЩ, където се превръща в пряк участник в космическата надпревара между Западния и Източния блок, и развива блестяща академична кариера.

През 2017 и 2018 г. Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“ предостави документи от личния архив на проф. Виден Табаков в Държавна агенция „Архиви”, заведени под фонд № 1536 в Централния държавен архив и достъпни за изследователи и широката публика.

Изложбата „Безпределният космос на човешкия ум“ може да бъде посетена до 8 октомври 2018 г.