Златни съкровища, шевици, демонстрации и много изненади за 15-та Нощ на музеите в Бургас

За 15-та поредна година Регионален исторически музей Бургас се включи в Европейската нощ на музеите. През 2019 г. събитието съвпадна с Международен ден на музеите – 18 май.

По традиция, в съботната вечер, посетителите разгледаха четирите експозиции на Бургаския музей – Археологическа, Етнографска, Природонаучна и Историческа.

Официалното откриване бе от 18:00 часа в зала „Трезор“ на Археологическия музей (ул. Богориди 21), където бяха показани 2 златни изложби – „Тракийското златно съкровище от Вълчитрън“ и „Споменът за Велика България. Съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина“. Час по-късно беше представен и един различен момент от работата по археологическите находки. Реставраторът Силвия Борисова демонстрира техники за оразмеряване на артефактите и подготовката им за реставрация.

Програмата продължи в Историческия музей (ул. Лермонтов 31), където в за първи път беше показана голямата икона на Иисус Христос, реставрирана с обществени дарения от края на миналата година. Самата реставраторка показа на живо част от техниките за консервация на икони.

Пъстрият свят на българската шевица се разгърна пред посетителите в Етнографския музей (ул. Славянска 69). Представянето на националната изложба „По шевиците ще ги познаете“ от РИМ – Шумен беше съпътствано с открити уроци по везане на шевици. На голямото хоро в двора на музея тази година беше Македонски хор „Гоце Делчев“ – Бургас.