Предизвикателен, вълнуващ и успешен финал на Скайрънинг Сезон 2019

Кирил Николов-Дизела с 9-то място в Генералното класиране, Антония Григорова с 20-та позиция

 

На 18 Октомври 2019г. в Лимоне, Италия се проведе финалният старт от Скайрънинг сезон 2019 – Sky Masters. Състезанието събира най-добрите скайрънинг състезатели, като квалификация за участие получават атлетите с най-много точки от сезона. Тази година участие в състезанието взеха 40 мъже и 30 жени. Трасето бе с дължина 27км и 2600м вертикална денивелация. Българските представители от отбора на Team XCoSports – Кирил Николов – Дизела и Антония Григорова получиха квалификация, но тази година участие в Sky Masters взе само Кирил. Николов премина финала 9ти, като по този начин си осигури място сред най-добрите 10 атлети в Крайното класиране за сезона! Въпреки квалификацията си, Григорова не можа да вземе участие в състезанието, тъй като по същото време представлява България в Световните военни игри в Вухан/ Wuhan, Китай! Последното участие на Антония в стартовете от Световните серии бе на родна земя, по време на Пирин Ултра. Тогава тя зае 3та позиция и се нареди на 17та позиция в Генералното класиране. В предното си участие, в Бага, Испания, Григорова зае 6то място, а по време ROYAL ULTRA SKYMARATHON® GRAN PARADISO в Италия, тя премина финала 5та! За Антония това бе втори сезон с участия в Световните серии по Скайрънинг.

След финала в Лимоне, Кирил сподели: „Този сезон го оценявам най-силно от всички досега. Нивото на състезателите последните години много се качи. Щастлив съм от Olympus marathon,  където подобрих времето си с цели 11 минути, в Япония е класирах 5ти, във Франция също завърших на 5то място, а на Пирин Ултра в България станах 3ти …. Днес бягането не се разви по начин, по който се надявах, краката не бяха от най-свежите, но съм много щастлив, тъй като след второто качване бях 17ти -18ти и съумях за последните 10 км да се изкача 10 места напред в класирането.“ 

Скайрънинг Сезон 2019 включваше 15 старта в Италия, Швейцария, Андора, България, Норвегия, Испания, Гърция, Португалия, Франция, Япония и Китай. Вълнуващият финал се проведе в Италия, а победител стана японецът Руи Уеда, който на метри от финала открадна титлата от лидера в Класирането Ориол Кардона от Испания. Уеда избяга трасето за 3’03’15”. Третото място отиде при Кристиян Матиз от Швейцария. При дамите победата грабна румънката Деница Драгомир, а няколко минути след нея, се нареди победителката в Крайното класиране – Шейла Авилес. Трета стана чехкинята Марсела Васинова. Видеото с най-интересните моменти от надпреварата вижте тук.


Думите на председателя на Българската федерация по Скайрънинг, Димитър Димитров, след финала в Лимоне: „Сезоните стават все по-силни, конкуренцията все по-голяма… България има предложение за старт на Вертикален километър, за скоростно бягане в сгради… Трябва само да работим повече, за да осъществим тези неща“. Относно календара за 2020г. Димитров добави: „Догодина българското участие в Сериите отново ще бъде Пирин Ултра, като с промените, които ще се направят по трасето, стартът минава в категорията на най-екстремните и предизвикателни стартове в Календара.“
Преди старта на SkyMasters 2019, бе обявен и календара за 2020: 16 състезания, 1 SkyMasters, 12 страни, 3 континента, 4 нови трасета. Част от календара отново е и Банско, България – Пирин Ултра, с ново предизвикателно име – Pirin Extreme, ще се проведе на 12 Септември 2020г.

 

 

 

 

снимки: © MRSWS Albert Jorquera, Alexis Berg