Първото виртуално-реално състезание по бягане в България ще се състои в събота

Първото виртуално-реално състезание по бягане в условията на извънредно положение в България ще се състои тази събота, 25 април.  

Според правилата на Виртуалния великденски крос всеки бяга сам 5 километра на избрано от него място, записва бягането с приложение за телефон, след което изпраща записа на организаторите от клуб "Зелена стъпка", които правят общо класиране.  

Участието е напълно безплатно, но който желае, би могъл да направи дарение в подкрепа на организации и доброволци на първа линия. Всички събрани средства ще бъдат дарени на Фонда "Обединени срещу COVID-19" и чрез него ще бъдат разпределени към най-нуждаещите се и хората, които им помагат. Клуб "Зелена стъпка" организира това събитие изцяло с доброволен труд и ще преведе всички събрани средства към Фонда.   

Всеки може да бяга в жилището си, в двора или навън в населени места или извън тях, при строго спазване на законите и противоепидемичните мерки (включително носене на маска на обществени места и забрана за паркове и градски градини, в случаи че тези мерки са в сила в деня на събитието). Може да се участва от всяка точка на света, като е задължително да се спазват правилата, важащи в съответната държава или населено място. Има отделна категория и за бягащи на тренажор (пътека за бягане). Всеки участник бяга сам или най-много с още един член на домакинството си. Участници, които не спазват правилата, биха могли да бъдат санкционирани от властите, а организаторите могат да ги изключат от класирането, ако преценят, че с поведението си те са създали опасност за себе си или за другиго или дали лош пример.

   

Регистрацията се прави днес и утре на сайта razgrad.run

 

Насоките са следните:  

1. Регистрирате се до петък (24 април) края на деня или до запълване на максималния брой участници (999).  

2. При регистрация избирате дали ще се запишете с дарение, или без. Минималното дарение е 10 лева. Ако желаете да дарите по-голяма сума, можете да добавите към първоначалното дарение още 20, 50, 100 или 1000 лева. Ако имате възможност да дарите, направете го, за да помогнем заедно!  

3. В събота, 25 април, в удобно за вас време между 6 и 22 ч. пробягвате 5 км. индивидуално - по Ваш избор: на закрито, на открито или на тренажор (пътека за бягане).

 

4. Въвеждате резултата в специална форма, която сме ви изпратили на имейл, и качвате доказателство - линк и скрийншот от някое приложение за времеизмерване, както и поне снимка от бягането (може селфи от преди старта или след финала). 

 

В неделя (26 април) организаторите ще обявят класиране на базата на въведените резултати, скрепени с доказателства. При съмнение в резултата на даден участник, си запазват правото да поискат от него да докаже, че е постигал същия или по-добър резултат на официално състезание.   

Участието в кроса е напълно безплатно. Не се предвиждат награди - събитието е изцяло благотворително с цел да покаже солидарността на бегаческата общност в този момент.  

Клуб "Зелена стъпка" всяка година организира няколко състезание по бягане за любители. Настоящият Виртуален великденски крос замества реалния, който се провежда в центъра на град Разград. Тази година състезанието бе отложено за 22 септември. Други състезания на "Зелена стъпка" са Лудогорският маратон (26 юли), полумаратон Камчийски пясъци (29 август) и трансграничният маратон Via Pontica (6 септември).