Вицепремиерът Николова откри международните хранителни изложения МЕСОМАНИЯ, БУЛПЕК, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, САЛОН НА ВИНОТО И ИНТЕРФУД ЕНД ДРИНК

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова откри международните хранителни изложения МЕСОМАНИЯ, БУЛПЕК, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, САЛОН НА ВИНОТО И ИНТЕРФУД ЕНД ДРИНК. Подобни форуми са платформа за среща на бизнеса, за обмяна на опит и добри практики, заяви министърът. И допълни, че те дават възможност да се види актуалното състояние на сектора, да се коментират трудностите и предизвикателствата, както и да се набелязват мерки и дейности за развитието му.

Кулинарията, храната и виното са неразделна част от туризма, той е преживяване и именно те надграждат и оформят цялостното преживяване на едно пътуване и създават специфичния „вкус“ на една дестинация, каза вицепремиерът. Тя информира още, че отчитайки важността на този сектор, Министерството на туризма съвместно с Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив и шеф готвачи разработват Национално меню. Подготовката му е на финален етап и планираме скоро да представим инициативата.

Министър Николова посочи, че повече от 10 години нейният професионален път е свързан със земеделския бранш и добре познава неговата същност. За мен подкрепата му и ползотворното му развитие са не просто служебен ангажимент, а лична кауза, защото знам каква ключова роля имат както за икономиката на страната, така и за хилядите заети хора в този отрасъл и не на последно място за туризма, подчерта още вицепремиерът.

В церемонията участваха още Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Център, Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС), Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара (БСК), Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив, Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.