100 години от рождението на народния лечител Димитър Кръстев - откривателя на Дикрасин

ДИМИТЪР НИКОЛОВ КРЪСТЕВ
НАРОДЕН ЛЕЧИТЕЛ, ОТКРИВАТЕЛЯ НА „ДИКРАСИН“
(13.11.1920 г. – 25.10.2008 г.)
 
                                                                                                                                     "Откритията стават най-често случайно.
Такава случайност се случи и на мен,
Защото работех и я търсех."
Димитър Кръстев
 
 
 

Големият български народен лечител и откривател на билковото лекарство „Дикрасин“ Димитър Николов Кръстев, е роден е на 13 ноември 1920 г. в село Памукчи, Новопазарска околия. Той е вторият от тримата синове в семейството на железаря-коларАрабаджи Кольо и Тодора. Любознателен, той обича училището и до сетния си дъх помни и рецитира стиховете на Вазов. Заради голямата си любов към природата, учи за лесничей в горското училище в Чамкория.

Задомява се и през 1950 г. заедно със семейството си се премества да живее в град Толбухин (днешния Добрич), където се раждат синът и дъщеря му. Но големият град го притегля и през 1960 г. семейството се установява във Варна. Там завършва курсове за работа с билки и започва работа в "Билкоизкупуване", където се занимава с билкозаготовка. Силно заинтригуван от лечебните свойства на растенията, той търси книги и се самообразова. Интересът му се предава по наследство от двете му баби – лечителки-билкарки.

Познавайки билките и лечебните им свойства, Димитър Кръстев започва да се занимава с билколечение. Заболява от гонартроза в коляното и притеснен, че трябва да ходи с бастун, прави безбройни опити сам да си направи лекарство. В края на 1979 г. след много опити и провали, в дома си във Варна,билкарят прави откритие от световно значение –билково лечебно средство за ставно-мускулни заболявания, което нарича "Дикрасин".

Мълвата скоростно се разпространява. От всички краища на страната, пред дома му започват да се тълпят болни, отписани от официалната медицина. И той им раздава лекарството, но тъй като няма медицинско образование, лекарското съсловие се изправя срещу него и започват системни арести, съдебни дела и тридесетитри-дневен затвор. За да избегне поредната милиционерска засада и задържане, на 19 юли 1986 г. е принуден да избяга и се укрие в София. С много упорство и голям риск, видеокасета с изказвания на хора, излекувани с неговото лекарство, достига до държавния глава Тодор Живков. Впечатлен от видяното, Тодор Живков извиква Димитър Кръстев при себе си и сам се подлага на лечение с „Дикрасин“. Резултатът – на 5.05.1988 г.,по предложение на държавния глава и с решение на Политбюро на БКП, Министерството на здравеопазването открива в Банкя Специализирано здравно заведение за билколечение и народна медицина, в което да се експериментира„Дикрасин“. За година и половина в заведението се лекуват над 1250 болни от различни заболявания. През болницата неофициално преминават още толкова правителствени и партийни другари. По нареждане на министърът на отбраната Добри Джуров, с чартърен полет, народният лечител е изпратен в Москва, където в Кремълската болница, с тежка форма на болестта на Бюргер, лежи Главният маршал на авиацията и заместник министър на отбраната на СССР Александър ИвановичКолдунов. „Дикрасин“ го изправя на крака.

Резултатите са повече от добри и са очевидни, но въпреки това, с падането на режима,на 24.11.1989 г. болничното заведение е закрито.

В периода 1991-1994 г. се подновяват експериментите с "Дикрасин" в клинични условия в Пловдив, Стара Загора и Плевен, за които са издадени официални доклади от хабилитирани лица и на тяхно основание, на 21.06.1994 г. Агенцията по лекарствата (ИАЛ)регистрира „Дикрасин“ като лечебно средство с позволен внос, износ и употребата му в страната. То добива популярност и по света – започва да се разпространява вУкрайна, Македония, Сърбия, Италия, Израел, Австралия. След нови клинични изпитания е признато в Молдова. Министерството на здравеопазването на Югославия дава разрешение за неговото производство и пласмент. В Германия искат да изкупят правата за производство, от Австрия – да го внасят.

След множество перипетии, на 19.05.1992 г., в София е регистрирана фирмаза производството на билковото лекарство „Дикрасин“, с наименование „ЕТ „Дикрасин-Димитър Кръстев“. Открита е и билкова аптека, където то се предлага заедно с голямо разнообразие от билкови чайове за различни заболявания, приготвени по указания и рецепти на народния лечител.

От 15 октомври 1993 г. Димитър Кръстев става основател навестник за народна медицина, билколечение и здравна култура, наречен "Спасител". През 1998 г. името му е сменено на "Народен лечител".

През 2000 г. е отпечатана книгата „Моят живот за “Дикрасин“(преживяно и изстрадано)“, в която Димитър Кръстев описва най-интересната част от живота си –от създаването на „Дикрасин“, през множеството обиски, арести и съдебни фарсове, съшити с бели конци; през тесногръдата политика на отговорни фактори, и пречките, които създават; през подкрепата на привържениците на народната медицина в тежката битка между официалната и народната медицина, допризнаването на „Дикрасин“ след шестнадесет годишна тежка борба.

Големият човеколюбец, откривателят на „Дикрасин“, посветил живота си на човешкото здраве, напуска този свят на 25.10.2008 г. Те, излекуваните с неговото лекарство го наричат своя „народен лечител“, признание, което и най-високото медицинско образование не може да даде.

Неговото дело и ръководството на фирмата наследява синът му Георги Кръстев.

На 13 ноември 2020 г. Телевизия ТУРИЗЪМ ще излъчи филма "Зелена магия" по случай 100 години от рождението на народния лечител Димитър Кръстев - откривателя на "ДИКРАСИН".

Часовете за излъчване са 13.00 и 21.00.