3 март - Денят на Освобождението на България от османско иго

 

3 март е най-значимият национален празник в България.

На 3 март(19 февруари по стар стил)1878 г. в Сан Стефано (тогава малко рибарско селце близо до Истанбул), се подписва предварителният мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България.

През 1879 г. Освобождението на България за пръв път се чества във Велико Търново и тогава Антим I - първи екзарх на Българската екзархия, тогава председател на Учредителното народно събрание, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица" в присъствието на депутати и граждани.

През 1880 г., 2 години след Освобождението, 3 март се чества в Софиякато Ден на възшествието на престола на руския император Александър ІІ и сключване на Санстефанския мирен договор.

От 1888 г. датата е известна като Ден на освобождението на България от турско робство.

Скоро след 9 септември 1944 г. празникът е обявен за шовинистичен и повече не се отбелязва тържествено.

От 1978 г., с решение на Политбюро на ЦК на БКП, по повод 100-годишнината от подписването на Санстефанския мирен договор, отново се отбелязва (но не като официален празник) всяка година на 3 март. На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайния воин в София, в памет на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечерта на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител – Александър II, се провежда тържествена заря-проверка. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България воини от Руската империя (включително от откъсналата се по-късно Финландия) и Княжество Румъния.

С решение на Народното събрание през 1991 г. Денят на Освобождението на България от османско иго е обявен отново за официален празник, като става вече национален празник на Република България. На този ден в цялата страна има празници, а в столицата се провежда военен парад с участието на президента.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

През 2021 г. музеите в България също отбелязват националния празник на България:

     На националния празник в паркова среда, на 40 декара площ посетителите ще имат възможност да разгледат реликви от Руско-турската война – представители на полевата и обсадната артилерия.

     Сред експонатите, съхранили спомена отпреди 143 години, са 10,67-мм картечница „Гатлинг“, М 1871, 9-фунтово нескорострелно стоманено оръдие „Круп“, М 1867/1877, 87-мм нескорострелно бронзово оръдие, М 1876 и други. Наред с тях във външната експозиция на Музея са представени и още над 270 образци от артилерийско въоръжение, бронетанкова, авиационна, военноморска, ракетна и инженерна техника.

     Специално подготвени аудио станции ще запознават посетителите с любопитни факти от историята на реликвите, съхранявани в НВИМ – символи на стремежа на българския народ към свобода и независимост.

     Любителите на историята ще имат възможност да гледат филми, посветени на пътя към извоюване свободата на България.

    

     Предвид обичайното струпване на много хора в експозицията на Националния военноисторически музей (НВИМ), по препоръка на здравните власти, на 3 март ще работи само външната експозиция на Музея от 10 до 17 часа с обичайната си входна такса.

     Припомняме, че достъпът до експозициите на НВИМ се извършва при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, в това число отстояние между посетителите и носене на предпазни маски в закритите пространства. 

     Филиалите на НВИМ – Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморски музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово също ще работят с обичайното си работно време и входни такси.

 

съобщава, че на 3 март -  Националният празник на България, от 9.30 до 13.00 ч. ще бъде отворено за посещение Славейковото училище, където може да се види изложбата „Реликви на свободата”. Тя представя ценности от музейния фонд, свързани с Руско-турската освободителна война (1877-1878) и Освобождението на Търговище.

     По вече установена традиция, всеки, който посети музея в празничния ден, ще получи малко национално знаме.     

     В Славейковото училище ще може да се разгледат и постоянна експозиция „Възрожденска класна стая", и изложбите:          

ВХОД СВОБОДЕН!