Излюпи се първото малко в гнездото на известната двойка египетски лешояди от Провадия

Вече 10 години наблюдаваме на живо живота на известната по цял свят двойка египетски лешояди от Провадия. Преди дни пред очите ни се излюпи и първото малко – точно на 1-ви юни – денят на детето. Всеки може да наблюдава грижите на отдадените родители към бебето на сайта www.LifeNeophron.eu.

За тези години хиляди хора от над 140 страни по цял свят станаха свидетели на тайния живот на световно застрашения вид. Досега семейството успешно е отгледало общо 14 малки.

В момента и двете птици се редуват да лежат върху новоизлюпеното пиленце и да носят храна. Повече от 10 години Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) наблюдава семейния живот на потайните птици и чрез инсталирани фото-капани в гнезда на вида в Източни Родопи. Данните показват, че мъжките лешояди полагат повече усилия при строежа на гнездото, докато женските имат по-важна роля по време на мътенето на яйцата. Но и двата пола имат еднакво значение при храненето и отглеждането на малките, като успешно поемат ролята на другия родител, когато се наложи.

Сътрудници по LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“ редовно осигуряват на двойката достатъчни количества безопасна храна, за да се сведе до минимум рискът от отравяне или липса на достатъчно количество за успешното изхранване на малките. Всяко лято те бдят над младите птици в най-уязвимия за тях период – този на първия полет.

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира дарителска кампания за охрана на гнездата на вида в Източните Родопи. Всяка година необходимата сума, за да се организира инициативата е 2000 лв. Може да подкрепите „пазителите на египетския лешояд“ като дарите чрез Platformata.bg или чрез банкова сметка на БДЗП. Подробности за кампанията може да намерите тук.

Охраната на гнезда минимизира риска от безпокойство, бракониерство и злополуки при първите полети на малките. От 2013 г. досега, благодарение на незаменимата помощ на пазителите, са спасени 5 малки и успешно са напуснали гнездата си над 100 птици.