17 септември - Ден на София

Денят на София се чества на 17 септември, когато църквата почита паметта на светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов, кръстени на основните добродетели в човешкия живот.

Денят е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г.

 

Според предание през втората половина на І в. в Рим живяла благочестива християнка - София. Тя имала три дъщери, които нарекла на основните християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов.

Майката и дъщерите изповядвали открито вярата си в Христос, което не се харесвало на властимащите. На император Адриан (117-138) било доложено за поведението на семейството - той заповядал веднага да ги доведат при него.

Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието на майката София, 12-годишната Вяра, 10-годишната Надежда – 9-годишната Любов, които с нищо не показали уплах от очакваното наказание.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но те останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. Майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си, но и тя проявила необикновена сила.

От изтезанията момичетата умират, а императорът разрешава на София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след кончината на децата си умира и майката и е погребана при тях.

Църквата обявява дъщерите Вяра, Надежда и Любов за светици заради изживените изтезания. Майката София като мъченица, изживяла със сърцето си ужасните мъчения на своите възлюбени дъщери, също е призната за светица.

Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.