Юбилейна изложба по случай 85 годишнината на M° Никола Гюзелев и 30г. Галерия Класика

 

В сряда, 15 декември 2021г., в Галерия-музей „Класика“ се открива Юбилейна коледна изложба във връзка с 85-годишнината на M° Никола Гюзелев и 30г. от откриването на галерията.

Голяма част от творбите в изложбата не е показвана досега в България.

По повод 85-ата годишнина от рождението на прочутия оперен бас и академичен художник Маестро Никола Гюзелев, се открива тази негова авторската изложба с творби, голяма част от които не е показванa още в страната. На името на М° Никола Гюзелев е и Международната награда за оперно изпълнителско и изобразително изкуство. 

 

„Доколкото е вярно, че италианската опера е дарила с много емоции целия свят чрез своята музика, театър, поезия и белканто, то не по-малко вярно е и че известният българо-италиански оперен певец Маестро Никола Гюзелев, с когото се простихме през 2014 г., ѝ се е отблагодарил многократно чрез своя талант, чрез вродения си усет за естетика и в търсене не само на професионално, но преди всичко на артистично съвършенство“ - се чете в прессъобщението на галерия LUXart в Рим през октомври 2019 г. на тогавашната изложба в памет на големия артист.

Целта и сега на експозицията е да покаже на обществеността малко известен художествен аспект на големия майстор на лиричната музика, този на художника в един определен, по-скоро личен план. Изложбата включва 35 картини с маслени бои върху платно, скици с молив и темпера, които обрисуват с изключителна задълбоченост личния свят на твореца в автопортрети, семейни портрети и рисунки на приятели, които са ярко свидетелство и за дарбата му на художник.

Изложбата е част от Биенале Артемидия за изкуство и приятелство между България и Италия, което се провежда в Рим от 2007 г.

 

Никола Гюзелев - Доктор Хонорис Кауза на Българската Академия на науките, Комендатор на Италианската република, носител на Международната награда на името на Джузепе Верди за изключителни постижения и принос в оперното изкуство е носител на най-високите отличия на България и на Италия. Почетен гражданин на Павликени, България и Парма, Италия. През 2016 г. по случай 80-годишния му юбилей летният театър в Павликени и площад в София бяха кръстени на негово име. Същата година в Българската академия на науките в сътрудничество с Фондация ‘’Никола Гюзелев’’ бе учредена Международната награда за оперно и изобразително изкуство „Никола Гюзелев“.

Събитието се осъществява благодарение сътрудничеството между Галерия Класика в столицата, Фондация „Никола Гюзелев“, Биенале Артемидия за българско изкуство в Рим.

 

Уважаеми колеги и приятели,

имаме удоволствието да ви поканим на откриването на вернисажа в памет на големия артист, а също и да се поздравим с чаша вино за идващите празници.

 

Заповядайте в 17ч. на ул. „Юрий Венелин“ 32 (ъгълът с ул. „Л. Каравелов“)  в Галерия Класика!