Филми за коледните традиции у нас по телевизия ТУРИЗЪМ

 
 
 
TVT обръща поглед към българската етнография по време на Коледните празници
 
Ето с какви филми ще си припомним какво е бил празникът в нашето недалечно минало.:
 
 
 
 

СОФИЙСКИ КОЛЕДАРИ
24 декември 2021, петък - от 10:00 и от 21:00 ч. по TVT
26 декември 2021, неделя - от 13:00 ч. по TVT

Групите за народните танци в София преживяват истински ренесанс в последните години. Школите са пълни с хора, стремящи се към традиционните културните ценности. Софийски коледари" е инициатива на НЧ "Васил Левски 1928". Филмът съживява едно забравено от столичани нематериално културно наследство – коледуването. За него ни разказва и проф. Венцислав Димов - Ръководител на изследователската група „Етномузикология" в Института за изследване на изкуствата към БАН. Ще видим и чуем десет характерни за София и околностите коледарски песни със съпровод на тъпан и гайда.

 

 


БЪДНИ ВЕЧЕР
24 декември 2021, петък - от 19:00 ч. по TVT
26 декември 2021, неделя - от 09:00 ч. и от 20:30 ч. по TVT

Филмът представя традицията на подготовката и празнуването на Бъдни вечер, заснети в село Копаница, в Радомирската котловина. В него етнографът и историк Симеон Мильов разказва за символите на бъдника, обредните хлябове, гозбите и обичаите на този семеен празник, свързан с Рождество Христово. А операторът Симеон Григоров е заснел автентичния обичай за посрещането на Бъдни вечер с помощта на самодейците от Копаница.

В кратките ни информационни рубрики в празничните дни по Телевизия Туризъм - TVT, ще видим още какво правят хората в Малко Търново по време на Коледните и новогодишни празници. По същия повод ще се пренесем и в северозападната община Ружинци. Ще чуем и традиционни коледарски изпълнения.
А веднага след това започва сезонът на Сурва в Пернишко и в Граовското поле.