Къде ще лумне огънят на СУРВА в нощта на 13-ти януари

Въпреки, че и тази година Международният фестивал на маскарадните игри Сурва в Перник бе отменена, по пернишките села никога не са спирали ревностно да пазят традицията. И тази година въпреки пандемията, сурвакарите от пернишките села ще излязат в нощта на 13-ти януари и с факелно шествие ще запалят ритуалния огън. 

Вече започнаха и призивите от сурвакарските села всички желаещи да споделят традицията и емоцията на Сурва с тях.

В пернишкото село Расник, четири сурвакарски групи ще си дадат среща на 13-ти януари в центъра на селото. От 19:00ч. ще започне празникът, а аколо огъня ще лумкат с хлопатари сурвакари от селата Сопица, Велковци, Брежани и Расник.

В село Друган сурвакарската група ще има специални гости в нощта на 13-ти януари. Това са бабугерската група от село Мосомище, която ще се присъедини към друганци в 18:00ч.

Сурвакарският огън ще лумне както всяка година и в пернишкото село Ярджиловци. Точно в 19:00ч. през сградата на читалището ще започне празникът, а на следващия ден в училищния двор от 14:30ч. трите махали ще си дадат среща, за да прогонят заедно злото от селото.

Село Драгичево също няма да е по-назад в празненствата. Големият огън ще бъде запален на площада пред читалището в 18:00ч.

Село Богданов дол също ще има гости в сурвакарската нощ. Среща богдановдолските сурвакари ще си дадат с гостите от село Лесковец. Двете групи ще залумкат от 19:00ч. на 13-ти януари в центъра на Богданов дол.

Сурвакарски празник ще има и в селата Кралев дол, Дивотино, Големо Бучино, Люлин и др.

В квартал Църква също ще се празнува Сурва на 13-ти вечерта. Те канят всички перничани на площада на кметството в 19:00ч. 

Сурва ще „подпали“ и брезнишките села.

Сурвакарите от село Ноевци ще посрещнат сурвакарите от Габровдол.

В село Бегуновци кладата ще пламне в 18:30ч., а след това сурвакарите ще се преместят в село Непразненци, за да участват в паленето на тамошния огън в 19:00ч.

Село Слаковци пък ще посрещне сурвакари от село Селищен дол и заедно двете групи ще запалят огъня в 18:30ч.

Сурвакарите от село Кошарево ща започнат празника по-късно. Очаква се кошаревци, които са едни от най-големите групи в околността да запалят ритуалния огън в 22:00ч.

Огънят в село Долна Секирна ще пламне в 21:30ч. Късният час е вероятно заради това, че сурвакарите от Долна Секирна ще чакат гостуващи групи от няколко населени места в Земенско и Ковачевско. Очаква се да празнуват заедно с групите на селата Чепино, Еловдол и Светля.