Миден уикенд в Природонаучен музей гр. Бургас

В дните на мидения уикенд тази седмица, в залите на Природонаучния музей посетителите могат да се запознаят с различни представители на мидите и охлювите в Черно море.

Интересна е биологията на двата вида каменопробивачи – голям и малък. Тези миди живеят в издълбаните от тях ходове в скалите. Друг интересен вид е мидата дяволски нокът, наречен така заради външния вид на черупките си. Няма как да не бъде забелязано и охлювчето китайска шапчица, привличащо вниманието с интересната форма на черупка си, която има важна роля при закрепването му по скалите. Разбира се има и редица други видове съвременни мекотели, които може да се видят в музея.

В отделна зала са представени чужди видове миди и охлюви. Тук има представители на едни от най едрите миди – пектените – черупките им имат характерна овална форма, ветриловидни ребра и „ушички“ от двете страни на върха, а оцветяването им варира от бяло, кремаво и кафяво до жълто, червено и лилаво. Сред изложените видове чуждестранните охлюви, едни от най- впечатляващите са венериният гребен, розовият стромбус и тигровата ципрея, чиято черупка има по-скоро окраската на леопард.

Ако искате да видите едни от най-едрите представители или едни от най-нежните и красиви миди и охлюви заповядайте да разгледате музея на ул. К. Фотинов 30, всеки ден от 10:00 до 19:00 часа.