Европейски дни на наследството 2022 г

И тази година Регионален исторически музей – Търговище се включва в Европейските дни на наследството 2022г.

         Движението Европейски дни на наследството се заражда във Франция, където през 80-те години на XX век възниква и се утвърждава инициативата „Дни на отворените врати“.  От 1991 г. Европейските дни на наследството се превръщат в съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейски съюз и се провеждат в почти всички европейски страни под мотото „Европа, общо наследство“. Темата на тазгодишното издание е „Устойчиво наследство“.

         От 1999 г. България се включи активно в движението „Европейски дни на наследството“, които се провеждат под егидата на Министерството на културата и с постоянни съорганизатори Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Националният институт за паметници на културата и БНК на ИКОМОС, който е постоянен национален координатор на Дните.

            На 17 септември /събота/ от 9.30 до 16.00 ч.  и на 18 септември /неделя/ от 9.30 до 13.00 ч. с вход свободенще бъде Славейковото училище с постоянна експозиция „Възрожденска класна стая" и изложбите:

 - „Късноантична и средновековна крепост Мисионис. (Последни проучвания)“. Посвещава се на 60 години от началото на археологическите разкопки на крепостта;

          - „Елате ме вижте“. (Колекция сукмани и саи от фонда на Регионален исторически музей - Търговище);

           -  „Когато момчето става мъж. Казармата през „ОНЕЗИ” 45 години”;

          -  „Нюйоркски митрополит Андрей ( 1886 – 1972 г.);

 -  „С дъх и дух на Търговище” – 55 години духов оркестър към Община Търговище;

            - „Велик е нашият войник”

 

         С нас ще бъде и Духовият оркестър при Община Търговище, който като част от събитията посветени на 55-годишнината му, ще подари на търговищките граждани концерт на 17 септември, с начало 10.30 ч., пред Славейковото училище.

         ОЧАКВАМЕ ВИ!