Класация

Симеон Велики (цар)

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Цар Симеон I Велики е монарх, управлявал България от 893 до 927 г. по време на Първата българска държава.

Роден е около 864 г.

При управлението му България граничи с три морета - Бяло, Адриатическо и Черно. Непрекъснатите войни на цар Симеон Велики доказват силата и мощта на България, превръщат я в най-могъщата държава на европейския континент. Наред с големите си успехи във външната политика, отношенията с Византия и победите на бойното поле, Симеон постига грандиозни успехи и във вътрешно-държавното управление.

Симеоновото царуване е и период на културен разцвет, наречен по-късно Златен век на българската култура. В Преслав и Охрид кипи невиждана дотогава културна дейност. Новопостроени дворци и църкви красят столицата, наречена от съвременниците „Велики Преслав”. Ражда се и прочутата преславска рисувана керамика.

Високообразованият владетел е покровител на изкуството и науката. Той е най-просветеният монарх в Европа по това време. В Преслав окончателно се налага старобългарският език, допринесъл не по-малко от меча за утвърждаването на българската народност, за славата на цар Симеон

Пълководческите умения, дипломатческият талант и духовната извисеност карат съвременнииците му да го нарекат Симеон Велики.

Симеон I Велики умира на 27 май 927 г.