Класация

Филип II Македонски

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Филип II е един от най-забележителните владетели на Древна Македония. Цар е на Древна Македония от 359 г. пр. н. е. до смъртта си през 336 г. пр. н. е. Баща е на Александър Македонски Велики.

Възцарява се на 23 годишна възраст и една от първите задачи на Филип II е да консолидира и защити властта си в Македония срещу другите претенденти за трона и да воюва срещу племената на север които нахлували на македонска земя. В този период Филип II реорганизира македонската армия и създава нов боен ред. 

Царуването на Филип II започва в разгара на политическата, стопанската и идеологическата криза, обхванала елинския полисен свят през първата половина на IV в. пр. Хр. Едно от първите политически дела на Филип е сключването на договор с одриския цар Котис I.

След 356 пр.н.е. Филип II е укрепил властта си в Македония и по северната граница и започва експанзия на юг и изток към егейска Тракия и централна Гърция. След това той продължава настъплението срещу атинските колонии по северното егейско крайбрежие, като в една от битките губи едното си око.

През 353 пр.н.е. Филип започва т.нар. Трета свещена война  като през 352 г. пр. н. е. затвърждава властта си над Тесалия. С това македонският цар придобива неимоверен престиж в елинския свят. В следващите няколко години Филип Македонски завършва покоряването на гръцките колонии в беломорска Тракия и завзема Олинт, но неуспешно воюва срещу Византион. В 347/6 г. пр.н.е. воюва срещу тракийските владетели на разединеното Одриско царство на север.

В 338 пр.н.е. Филип Македонски побеждава армията на атинско-тиванския съюз в Битката при Херонея, след което окончателно установява македонска хегемония в цяла Елада (с изключение на Спарта). На следващата година е създаден т.нар. Коринтски съюз, военно-политическо обединение на гръцките градове-държави, организирано от Филип II Македонски през зимата на 338 пр.н.е./337 пр.н.е. за съдействие на войските му във планираната война срещу Персия. Македонският цар получава ръководството на този съюз и титлата "хегемон".

Плановете на Филип за голям поход срещу персите в Азия са осуетени от неговата смърт. През 336 пр.н.е. Филип II е убит по лични причини от охранителя му. След смъртта на Филип II Македонското царство е оглавено от Александър III Велики.