Класация

Вълко Червенков

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Вълко Велев Червенков е български политик, член на комунистическата партия, министър-преседател на България от 1950 до 1956 г. 

Роден е на 6 септември 1900 г. в град Златица. Заставайки начело на държавата, той установява "сталинистки" режим на управление, отнася се с изключителна жестокост към инакомислещите. При него започва налагането на култа към личността. По негово време са създадени т.нар. "лагери на смъртта". Премахва се частната собственост чрез колективизация на земеделските земи и създаване на ТКЗС.

В същото време се създава новият център на София - построени са сградите на Министерския съвет, Държавния съвет,  хотел "Балкан" ("Шератон"), Партийния дом, Софийската опера, Народната библиотека, Полиграфическия комбинат "Димитър Благоев", националният стадион "Васил Левски" и др. През тези години са построени и Корабостроителният комбинат във Варна, завод "6-ти септември" в София, химическите комбинати в Девня и Димитровград, Обувният завод "Петър Ченгелов", Заводът за антибиотици в Разград, Оловно-цинковият завод в Кърджали, текстилните фабрики в Габрово и Плевен. Построени са и много язовири - "Сталин" (сега "Искър"), "Студена", "Васил Коларов", "Александър Стамболийски" и др.

Вълко Червенков умира на 21 октомври 1980 г.