Класация

Джеймс Баучер

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Джеймс Баучер е английски журналист и политически деец.
 
Роден е на 18 декември 1850 г. в Ирландия.
 
Завършва Кралското училище в Енискилън и Тринити Колидж в Дъблин. По-късно учи и в Кембридж. Получава хуманитарно и музикално образование. Ориентира се към правото, но тъй като започва да губи слуха си, а и по финансови причини става учител и едновременно започва да гради журналистическа кариера.
 
За първи път попада на Балканите през 1888 г., а от 1892 г. е специален кореспондент на лондонския в."Таймс" на Балканите. През годините 1892-1915 живее в София. Обикаля най-затънтените кътчета на Балканския полуостров и се запознава отблизо с народопсихологията и проблемите на хората. Подкрепя българската национална кауза. В статиите си подлага на тежка критика Букурещкия (1913) и Ньойския (1918) договори, които смята за несправедливи и ощетяващи България.
 
Баучер напуска България с влизането на страната в Първата световна война. Упражнява журналистическата си професия в Русия, преди да се върне в Лондон. Пенсионира се през 1918 г., след което заради симпатиите си към България, се мести в София.
 
Умира на 30 декември 1920 г. Погребан по негово желание край Рилския манастир - чест, която е оказана единствено на него като чужденец.