Класация

Александър Стамболийски

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Александър Стоименов Стамболийски е български политик, водач на БЗНС, министър-председател на България в правителството на БЗНС.

Роден е на 1 март 1879 г. в село Славовица, Пазарджишко.

Народен представител е в XIV, XIV, XVII, XVIII, XIX, XX Обикновено, както и в V Велико народно събрание. Превръща се в безспорен лидер на земеделските сили в Царство България. Противопоставя се на участието на България в Първата световна война и след подписването на Солунското примирие става един от най-авторитетните политици в държавата. През 1919 г. е министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството в коалиционното правителство на Теодор Теодоров, а през октомври същата година става министър-председател на България. В това си качество подписва Ньойския диктат и чупи писалката в знак на несъгласие с тежките клаузи, наложени от държавите-победителки.
Освен като пламенен патриот и родолюбец Ал.Стамболийски ще се запомни и с това, че като министър-председател на България успява да създаде и утвърди повече от 100 закона, които успяват да съживят съсипаната от Първата световна война държава. Тази дейност обаче му създава и много врагове и коства неговия живот.
Стамболийски управлява държавата до 9 юни 1923 г., когато е свален от власт с държавен преврат.

Прекарва последните месеци от своя живот във вилата си до с. Славовица. Тук го изненадва и превратът. След неуспешния опит да се противопостави със селската си армия на превратаджиите, Стамболийски е заловен и докаран във вилата. Тук е подложен на жестоки инквизиции. След това е захвърлен полумъртъв в една от стаите в стопанската сграда. Тук на 14 юни 1923 г. със сетни сили в последните часове от живота си успява да напише своите инициали и годината на своята гибел върху една от стените със собствената си кръв  - ”Ст.1923 г.”.

В знак на народната любов и преклонение пред делото и трагичната му гибел през 1958 г. по решение на Министерския  съвет се създава Музей ”Ал.Стамболийски" с три обекта:  Родна къща, Вила-музей и Паметник-костница. През 1968 г. трите обекта са обявени за „ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА ОТ НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ”.
 

Специални благодарности на КЪЩА-МУЗЕЙ ”АЛ.СТАМБОЛИЙСКИ”, с. Славовица, Община Септември за предоставената информация.