Класация

Петър Петров

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Петър Петров е български инженер, американски изобретател, създател на първия електронен часовник. Компанията му "Кеър илектрикс" ("Care Electrics") разработва първия безжичен сърдечен монитор, използван днес в болниците по цял свят.

Роден е на 21 октомври 1919 г. в с. Брестовица, Пазарджишко.

Учи в Пловдивската духовна семинария, но през 1939 г. се записва във френския Чуждестранния легион, пленен е от немците и пратен във военнопленнически лагер в Полша. През 1941 г., след подписването на споразумението за присъединяване на България към Тристранния пакт (Италия, Германия, Япония), е освободен и се връща в България. Заради военните му умения, е назначен за шеф на Гвардейската рота на цар Борис III.

През 1944 г., след преврата, бяга в Германия, където се записва да учи инженерство, механика и корабостроене в Мюнхенския и Щутгардскияуниверситети. Участва в проектирането и построяването на 60 кораба.

През 1951 г. емигрира в Канада, където работи в американска фирма, строяща военновъздушни бази в Гренландия и остров Лабрадор. В стремежа си да стигне до Америка, заминава в Индокитай, където строи мостове, сгради и електроцентрали. Там си построява сам собствена 25-метрова яхта, с която бърза да се добере до САЩ преди да навърши 40-годишна възраст, тъй американците в този момент са склонни да дадат виза на всеки с инженерно образование, ако е под 40-години, за да набавят умове. Започва работа като младши инженер, но бързо е забелязан и само след две години е назначен като водещ инженер в екипа на Вернер фон Браун. 

През 1959 г. започва да се занимава с космическа техника, от 1963 г. работи за НАСА по програмата "Аполо" за ракета към Сатурн. Участва в създаването на първия метеорологичен спътник "Нимбус". Разработва информационна система на първия телекомуникационен спътник "Телестар", както и система за проследяване на сърдечния ритъм на астронавтите от Земята. 

С кораба "Джемини II", конструиран от Петров, през 1967 г. е поставен световен рекорд по ветроходство.

През 1968 г. Петров основава фирмата "Кеър Електрикс", която разработва първия безжичен монитор за наблюдение на сърцето в болнични условия. Предприятието прераства в "Електро дейта" и създава прототипа на цифровия електронен ръчен часовник. Той е пуснат на пазара през 1971 г. с марката "Пулсар".

През 1975 г. Петров, заедно с тримата си синове, създава нова фирма "АДС служба за околна среда", която произвежда компютри за следене на замърсявания.

Умира на 27 февруари 2003 г. на 83-годишна възраст.