Класация

Асен Йорданов

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Асен Йорданов е български изобретател, инженер и авиатор със световна известност, смятан за основател на авиоинженерството в България.

Роден е в София на 2 септември 1896 г.

Завършва училището за авиация на Луи Блеро в Етен, Франция. По време на Първата световна война взема участие в десетки въздушни боеве с неприятелски самолети.

По време на Балканската война Асен е добролец и е разпределен към летището в Свиленград като помощник в поддръжката на самолетите. Успоредно с това започва работа по създаването на летателен прототип. Tака Асен Йорданов конструира първия български моторен самолет, който след тестовете на 15 август 1915 г. е записан като изобретение. Размерите на този първи български самолет са 14 на 8,5 м и е наречен "Експрес" или "Йорданов I". За първи път той въвежда трето крило, което стабилизира самолета при ъгли на полета над 45 градуса. 

Веднага след фронта Асен Йорданов завършва гимназиалното си образование и постъпва в Школата за запасни офицери. Три месеца по-късно е приетв Авиационното училище в Божурище, което завършва за кратко време и с чин поручик отново заминава на фронта - този път участва в Първата световна война. Изпратен е във Въздушното отделение в село Удово, където с поверения му боен самолет участва в множество въздушни боеве с вражески самолети. Той е най-младият и най-дръзкият летец в тази война и след края ѝ е награден с Орден за храброст.

През 1921 г. заминава за САЩ. Продължава да учи и завършва аероинженерство, химия, физика и радиоинженерство, дипломира се в елитна авиошкола. Става централна фигура в концерна "Къртис-Райт", участва в разработката и съставянето на документацията и инструкции за поддържане и пилотиране на известни самолети. Работи като инструктор и лектор при подготовката на астронавти. За кратко работи съвместно със световноизвестния учен Томас Едисон, както и с големи корпорации като "Боинг", "Дъглас", "Пайпър", "МакДоналд", "Норт Америкън" и "Локхийлд".

Работи съвместно с американското правителство и създава множество летателни наръчници, участва в разработки на над 30 военни и транспортни самолети, занимава се и с аеронавтика. По време на Втората световна война основава собствена компания "The Jordanoff Aviation Corporation", "The Jordanoff Company", "Jordanoff Electronics". Открива и авиационно училище, което бързо се превръща в най-авторитетната школа за подготовка на пилоти за гражданската авиация на САЩ.

Освен в областта на авиацията Йорданов работи и върху сигурността при автомобилите и е един от създателите на въздушната възглавница. Също така разработва апарат Джoрдафон, предтеча на телефонния секретар.

Йорданов е автор на много книги за пилотиране, теоретична подготовка на пилотите, включително за дневно и нощно пилотиране, наземна поддръжка, радиоекипировка, метеорологични станции, които стават настолни книги за летците и хората от самолетната промишленост. Той става най-продаваният автор на специализирана литература за авиатори. Най-популярни негови заглавия са "Flying and How Do it" ("Летенето и как да го правим"), "Your Wings" ("Вашите криле"), "Through the Overcast" ( "През облаците") и др.

Асен Йорданов е уважаван и ценен по целия свят заради приноса му към развитието на авиацията и аеронавтиката. Пенсионира се със статут на легенда през 1962 г. и остава да живее в Америка, но на табелка на входната му врата неизменно остава надписът "Assen Jordanoff - Bulgarian Aviator" 

Умира на 19 октомври 1967 г. в САЩ, прахът му е разпръснат със самолет над Ню Йорк.