Класация

Луи Айер

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Луи-Емил Айер е швейцарски и български учител и общественик, смятан за основател на спортното движение в България. Загива на фронта през Първата световна война като български офицер.
 
Луи Айер е роден в Хомберг, Швейцария през 1865 г. 
 
В 1893 г. българският просветен министър кани Луи Айер заедно с още 9 швейцарски педагози в България, където да поставят основите на спортното образование в страната. Айер преподава физическо възпитание в Лом, Силистра и Русе и е главен треньор на юнашките дружества в страната. Въвежда спортовете лека атлетика, вдигане на тежести, борба, бокс. 
 
При избухването на Балканската война Айер, макар и чужд гражданин, смята защитата на втората си родина за свой дълг и се включва в българската войска като доброволец. За героизъм е произведен в български офицерски чин подпоручик и на 2 пъти е награждаван с кръст „За храброст“.
 
След разгрома на България в Междусъюзническата война в 1913 г. издава на френски книгата "Pro Bulgaria" („За България“), в която защитава българските позиции и дарява всички приходи на българските ветерани от войните.
 
При включването на България в Първата световна война Луи Айер отново доброволно се включва в армията и загива на 2 септември 1916 г. като командир на рота при отбраната на град Дойран.