Класация

Ванга

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Вангелия Пандева Гущерова - Ванга - е най-известната българска пророчица. Наричат я още Петричката врачка, Баба Ванга.

Родена е на 31 януари 1911 г. в Струмица. Майка и умира рано, баща и се жени повторно. Като дете Вангелия не проявява странни способности. На 12-годишна възраст тя загубва зрението си вследствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър и по-късно, след дълго търсене бива открита затрупана с камъни и пръст в една нива. Постепенно започват да се проявяват пророческите и способности. Става известна през годините на Втората световна война.

Целия си живот Ванга посвещава на това да помага на хората, пред къщата и се редят денонощно българи и чужденци. Нейните пророчества я правят известна и тя става близка със семейството и правителството на Тодор Живков. Според църквата нейните способности са резултат на въздействието на демонични сили.

През последните години от живота си Ванга инвестира в построяването на параклиса "Света Петка Българска" в местността Рупите край Петрич. Параклисът не е осветен от Българската православна църква поради неканоничност и затова затова той е наричан просто "храм", без да се уточнява религиозната му принадлежност.

Ванга умира на 11 август 1996 г. като посмъртно и е присъдено званието "Почетен гражданин на град Петрич".

Източник: Уикипедия