Класация

Петър Дънов

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Петър Константинов Дънов е български теолог и философ, основател на религиозно-философско учение (самоопределящо се като 'езотерично християнство' и окултизъм), наричано "дъновизъм", което е регистрирано в Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Българската православна църква не приема идеите на Дънов, даже ги обявява за ерес.

Роден е на 11 юли 1864 година в село Хадърча (днес Николаевка), Варненско.

Първоначално учи в местното училище, но след закриването му се премества в Мъжката гимназия във Варна. После завършва Американското научно-богословско училище в Свищов. През 1888 г. заминава в Америка, където учи теология, завършва и курс по медицина. По време на престоя си там, Дънов се вълнува от Всемирното бяло братство. През 1895 г. той се завръща в България.

През 1897 г. Божественият дух слиза в тялото на Петър Дънов и той се превръща в Беинса Дуно (Учителят на Бялото братство). Смята се, че прякорът Беинса Дуно има санскритски корени и може да се преведе като „този, който носи доброто чрез слово“. Първият събор на Бялото братство се състои на 7 април 1900 г. във Варна. От 1901 до 1912 г. учителят Дънов пътува по всички краища на България и изнася лекции. През 1914 г. той оформя основните принципи на своето учение и им дава името „Новите учения на Универсалното Бяло братство”. На 24 февруари 1922 г. в София е основана школата на Всемирното Бяло Братство. Там учителят Дънов води своите лекции в продължение на 22 години до смъртта си. През 1927 г. Дънов основава селище, наречено Изгрев, което се намира близо до София. Две години по-късно през 1929 г. е основана и школата в Рила планина, където се смята, че е била най-древната окултна школа на земята. През 1934 г. на бял свят идва и Паневритмията, което е комбинация от музика и движения. През 1936 г. на Дънов е нанесен жесток побой, който води до мозъчен кръвоизлив и частична парализа, но той показва невероятна воля и за годишния събор на Бялото братство той вече е напълно възстановен.

 

Основните категории на неговото учение са любовта, мъдростта, истината, справедливостта и добродетелта. Исус Христос е върховният ръководител на Голямото Всеобщо Братство.

Учението става популярно и в други страни на Европа и света.

На 27 декември 1944 г. Петър Дънов умира.

Източници: NewAge.bg и др.