Класация

Телериг (кан)

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Кан Телериг е владетел на България от 768 до 777 година.

Роден е през 706 г.

Неговото управление съвпада с края на вътрешната криза в България от VIII век. През 774 г. сключва мирен договор с Византия, с което предотвратява военен конфликт с нея. Прави опит да обедини славяните от българската група в силна държава, като по този начин продължава политиката на Аспарух и Тервел за приобщаване на славяните.
За да запази независимостта на българската държава, си служи с хитър ход - изпраща писмо на византийския император, в което му съобщава, че иска да избяга от България и затова го моли да му съобщи имената на доверениците си в България. След като получава списъка на императорските "тайни приятели", Телериг заповядва всички да бъдат избити. Разгневен от измамата, византийският император веднага предприема поход срещу българите (август 775), но още по пътя получава сърдечен удар и умира.

Хан Телериг постига успехи и преодолява византийската заплаха, но не успява да избегне поредния боилски заговор в Плиска. През 777 г. Телериг избягва във византийската столица и е приет благосклонно от Лъв ІV. Там  се покръства под името Теофилакт и се оженва за една от братовчедките на императора. Така Телериг-Теофилакт става част от византийската аристокрация.

На снимката - печат на кан Телериг.