Класация

Иван Денкоглу

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Иван Николаевич Денкоглу е търговец, покровител на просветното дело в България, един от най-щедрите дарители в предосвобожденска България.

Роден е на 30 ноември 1781 г. в с. Балша, Софийско.

Израства в бедно семейство. Започва търговия с четиринайсет турски лири спестявания на майка си, изкачва се стъпка по стъпка в търговската гилдия на Цариград и в края на живота си става един от най-богатите българи от първата половина на XIX век. 

След Руско-турската война заминава за Русия, започва търговия с кожи и спечелва значително състояние. В Москва, в императорския Московски университет, учредява стипендиантски фонд, дарявайки 15 000 златни рубли, от чиито лихви български студенти в Москва получават стипендии за образование. Създава фонд и към Ришельовската гимназия в Одеса, от лихвите на който също се издържат млади българи.

През 1849 г. със свои средства (30 000 златни рубли) построява първото девическо училище в София в двора на днешната "Св. Неделя" и го поддържа и разширява през следващите години. Днес това училище носи неговото име - 127-о СОУ "Иван Денкоглу". Освен това Денкоглу влага 10 000 златни рубли в петербургска банка "за вечни времена за училищата в София". Със собствени средства издига в София и мъжко училище, на което по-късно дарява и голям брой книги.

Дарява над 5000 златни рубли за 7 църкви на територията на София, както и църковни книги и одежди за свещениците.

Прави дарение за откупуването на бедни затворници, които излежават присъди за дългове.

Със завещанието си основава и фонд към Софийската община, от който се отпускат помощи за бедни ученици.

С негова подкрепа излизат исторически трудове, които той връчва на различни училища в София. Цялата си библиотека - над 600 тома Денкоглу също оставя за тях. След Освобождението именно неговата колекция от книги служи за основа на Народната библиотека.

Подкрепя материално и Габровското училище, Свищовското читалище и др.

Общата стойност на даренията му се изчислява на над 40 хиляди рубли, което е над три четвърти от неговото състояние.

Умира на 16 май 1861 г. в Москва.