Класация

Екзарх Йосиф I

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Екзарх Йосиф I (Лазар Йовчев) е виден висш български православен духовник, управляващ Видинска епархия, ловчански митрополит, екзарх на Българската екзархия, дарител.
 
Роден е на 5 май 1840 г. в Калофер.
 
Началното си образование получава в родния град при даскал Ботьо Петков. Там изучава френски, руски и гръцки език. Впоследствие за кратко е помощник учител. По-късно учи в гръцкото училище в Цариград, както и във Френското мисионерско училище. Завършва Литературния и Юридическия факултет на парижката Сорбона.
 
Завръщайки се в Цариград става извънщатен чиновник в Търговския съд. Редактор е на списание "Читалище" и член на управителния комитет на Македонската дружина. 
 
През 1872 г. е призован от екзарх Антим I и назначен за секретар на Българската екзархия и писар на смесения съвет. През същата година е постриган в монашество, ръкоположен за йеродякон, а по-късно и за йеромонах. На следващата година става протосингел на Българската екзархия. След оставката на екзарх Антим I, Йосиф е избран за Български екзарх.
 
Екзарх Йосиф I е обществен и просветен деец, почетен член на Българското книжовно дружество, един от най-големите обединители на българите за всчики времена. Работи за укрепване на Българската екзархия и на църковното и просветното дело.
Открива Българска духовна семинария в Цариград, грижи се за изграждането на църкви, обучението на свещеници, откриването на училища, набавянето на учебни пособия, учители, изпращането на даровити младежи на учение в чужбина. 
 
Той е единственият българин, който веднага след първата национална катастрофа заявява публично в лицето на цар Фердинанд, че той е главният виновник за нещастията, сполетели народа и настоява да абдикира. 
 
Завещава цялото си лично имущество за народополезни цели - създадени са три дарителски фонда, имащи за цел да подпомогнат образованието и просветната дейност в България. Единият фонд "Екзарх Йосиф I" с капитал 370 000 лева е към Българския синод и е предназначен за 5 стипендии за ученици в духовните семинарии на София и Пловдив. Вторият фонд "Екзарх Йосиф I" е в размер на 150 000 лв и е към Българската академия на науките. С годишните лихви от него трябва да се награждават книги, написани в защита на православната вяра и българската народност. Третият фонд "Екзарх Йосиф I" към Мъжката гимназия в Разград е в размер на 5 000 лв и е предназначен за закупуване на книги за бедни ученици.
 
Умира на 20 юни 1915 г. Погребан е в южната открита галерия на църквата "Света Неделя" в София.