Класация

Васил Кънчов

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Васил Иванов Кънчов е български политик (министър) и учен (географ, историк, академик на БАН), автор на множество географски изследвания на Македония.
 
Роден е на 26 юли 1862 г. във Враца.
 
Кънчов прекъсва образованието си, за да участва като доброволец в Сръбско-българската война. След войната учи химическа технология в Мюнхен и Щутгарт,  но отново прекъсва следването си поради заболяване.
През следващите години Васил Кънчов работи в българската образователна система в Македония. Пътуванията му позволяват да изработи първата цялостна българска статистика на населението в областта Македония.
Кандидатства и е назначен на новосъздадената при Българската екзархия  в Цариград длъжност главен инспектор на българските училища в Европейска Турция. 
През 1898 г. Кънчов  се установява окончателно в София и става действителен член на Българското книжовно дружество (днес БАН).
 
В началото на 1902 г. Васил Кънчов става министър на народното просвещение в правителството на Стоян Данев, но месец по-късно, на 6 февруари 1902 г. е убит в кабинета си от психопата Тома Каранджулов, който след това се самоубива.