Класация

Неделя Петкова - Баба Неделя

За да видите изображението в максимален размер кликнете върху снимката.

Неделя Петкова Караиванова (Неделя Делюва Гульова), известна като Баба Неделя, е българска учителка и революционерка.

Родена е нa 13 август 1826 г. в Сопот. Oмъжена за най-малкия вуйчо на Васил Левски - Петко Караиванов.

Получава елементарна грамотност по взаимоучителната метода в Сопотския девически манастир, но по препоръка на Найден Геров става учителка в новооткритото девическо училище в София, а по-късно и в други градове като Прилеп, Охрид, Битоля, Велес, Воден, Солун. Упражнява учителската професия повече от 30 години.

В Прилеп баба Неделя организира за първи път честване на празника на Светите братя Кирил и Методий, а във Велес се включва в местния революционен комитет, заради което е изгонена от града.

С подкрепата на Зографския манастир основава смесено българско училище в Солун. Участва в борбата на местното население срещу гъркоманите и създава женски и благотворителни дружества. На 20 ноември 1972 г. основава женското дружество "Възрождение" и така дава началото на девическото образование в България. Година по-късно основава и дружеството "Българска зора". Съдейства за изпращането на български девойки на обучение в Русия. 

Неделя Петкова, заедно с дъщеря си Станислава, по поръчение на Васил Левски, ушива знаме, което е използувано при обявяване на Разложкото въстание.

Баба Неделя умира на 1 януари 1894 г. в София.